Rolada to świetne rozwiązanie na przystawkę 😉 W dodatku jeśli połączy się kilka kolorów i kombinacji smakowych wyglądają fenomenalnie. Rolada szpinakowa z łososiem jest ostatnio bardzo popularna. Wcale mnie to nie dziwi, bo jest faktycznie smaczna. Jeśli planujecie przyjęcie urodzinowe, imieniny lub inną uroczystość zaskoczcie swoich gości oryginalną przystawką.
Wypróbujcie też roladę pomidorową i buraczaną ze śledziem. Będą wyglądały fenomenalnie 😉
Rolada szpinakowa z łososiem
Składniki:
- 450 g mrożonego szpinaku*
- łyżka masła
- 1 ząbek czosnku
- 3 jajka
- 2 łyżki mąki
- pieprz
- sól
Farsz:
- 200 g serka śmietankowego
- 1 łyżka śmietany
- 150 g wędzonego na zimno łososia
Mrożony szpinak dokładnie rozmrażamy na sitku. Na patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek i dorzucamy szpinak. Smażymy, aż odparuje cała woda. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pozostawiamy do wystudzenia.
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka dorzucamy do wystudzonego szpinaku wraz z mąką i dokładnie mieszamy. Dodajemy stopniowo białka porcjami do szpinakowej masy mieszając delikatnie łyżką. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, równomiernie ją rozprowadzając.
Pieczemy w dobrze rozgrzanym piekarniku w 200°C (z termoobiegiem około 180°) przez około 10-15 minut. Pozostawiamy ją do wystudzenia.
Serek śmietankowy łączymy ze śmietaną. Smarujemy nim dokładnie zimne ciasto. Na serek układamy w plasterki łososia. Roladę delikatnie, ale ciasno zwijamy. Zawijamy ją w folię i odstawiamy w zimne miejsce na co najmniej godzinę.
Przed podaniem kroimy w plastry.
Smacznego 😉
* Do przygotowania możemy również użyć świeżego szpinaku, który po podsmażeniu na maśle z czosnkiem dokładnie rozdrabniamy na papkę.
Szpinak z łososiem połączenie idealne 🙂
Aż mi ślinka leci widząc te foty xD
Dziękuję 😉
Czytadełka nie widzę, ale do takiego jedzonka dobry jest tylko film 🙂
O tak, albo dobry serial. Książka jednak lepiej nadaje się do czegoś słodkiego i małego XD