Ślimaczki z ciasta francuskiego z łososiem

Kochani dziś mam dla Was pomysł na pyszną przystawkę. Ślimaczki z ciasta francuskiego z łososiem świetnie sprawdzają się na każdej domowej imprezie. Jest z nimi tylko jeden problem – za szybko znikają 😀 Dobrze, że udało mi się dorwać jednego ślimaczka, żeby ich spróbować.

Ślimaczki z ciasta francuskiego z łososiem

Ślimaczki z ciasta francuskiego z łososiem

Składniki:

  • ciasto francuskie (275 g)
  • około 200 g filetu z łososia
  • około 100 g sera feta
  • pasta wasabi
  • przyprawy do ryby (gotowa mieszanka lub Wasze ulubione)
  • oliwa z oliwek
  • świeżo mielony pieprz
  • sól

Rozpoczynamy od upieczenia łososia. Rybę myjemy i usuwamy ewentualne ości. Następnie doprawiamy ją przyprawą i solą. Lekko skrapiamy oliwą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 20 minut w 200°C z termoobiegiem. Gotowy zostawiamy do wystudzenia.

Fetę kroimy w długie, kwadratowe paski.

Następnie rozwijamy ciasto francuskie. Dłuższy bok ciasta smarujemy pastą wasabi. Ilość zależy od tego jak pikantne dania lubicie 🙂 . Później układamy poszarpaną rybę, a na niej paski sera. Na koniec całość posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Ciasto delikatnie zwijamy tworząc roladę. Następnie delikatnie sklejamy końce i kroimy ją w plastry. Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i pieczemy 180°C z termoobiegiem przez około 30 minut, aż ładnie się zezłocą.

Smacznego 😉

Ślimaczki z ciasta francuskiego z łososiem

Dodaj komentarz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.