Sushi futomaki z wędzonym łososiem, warzywami i serkiem śmietankowym

Pierwszy raz sushi zrobiłam w zeszłym roku. Wbrew pozorom i moim obawo nie było to takie trudne 😉 Powstałe rolki nie były może idealnie okrągłe, ale zdecydowanie były pyszne! Wtedy do przygotowania sushi użyłam upieczonego tuńczyka. Tym razem postawiłam na łososia.
Genialnie cały problem w przygotowaniu sushi leży w rybie. Niestety ciężko jest dostać świeżego łososia lub tuńczyka, który można byłoby wykorzystać na surowo do sushi. Dlatego prostszym i pewniejszym rozwiązaniem jest użycie wędzonej lub pieczonej ryby, albo po prostu warzyw.
W dodatku wiele osób nie przepada za surową rybą, taka wersja będzie dla nich idealna.

Najprostsze w przygotowaniu są maki. Są to rolki, które przygotowujemy zawijając w glony nori ryż wraz z różnymi dodatkami. W zależności od ilości dodatków mamy różne rodzaje między innymi:
Hosomaki – czyli cienkie rolki z tylko jednym składnikiem
Futomaki – czyli grubsze rolki, które zawieją większą ilość składników (najcześciej 4).

sushi

Sushi futomaki z wędzonym łososiem, warzywami i serkiem śmietankowym

2 rolki

Składniki:

  • około 120 g ryżu do sushi
  • 2 arkusze nori
  • 100 g wędzonego łososia
  • zielony ogórek
  • papryka czerwona
  • awokado
  • serek śmietankowy
  • wasabi

Zaprawa do ryżu:

  • 3 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli

Do podania:

  • wasabi
  • marynowany imbir
  • sos sojowy

Przygotowania rozpoczynamy od wypłukania ryżu. Ryż zalewamy wodą, mieszamy, odcedzamy i tak około 5 razy (do momentu kiedy woda przy mieszaniu będzie czysta). Po przepłukaniu pozostawiamy go w misce, zalewamy wodą i pozostawiamy na 30 minut. Po tym czasie możemy go odcedzić, przełożyć do garnka, zalać wodą (wody musi być objętościowo tyle samo co ryżu) i gotować pod przykryciem. Po zagotowaniu zmniejszamy płomień  i gotujemy pod przykryciem 10 minut. Po tym czasie wyłączamy palnik i pozostawiamy ryż na 20 minut również pod przykryciem.

W tym czasie przygotowujemy zaprawę. W miseczce mieszamy ocet, cukier i sól, mieszamy do momentu aż składniki się połączą. Ryż przykładamy do miski, dodajemy zaprawę i dokładnie mieszamy. Powinno robić się to ostrożnie, drewnianą łyżką, przewracając ziarenka z brzegów do środka miski tak aby ich nie uszkodzić. Przygotowany ryż pozostawiamy do wystudzenia.

Warzywa, łososia i awokado kroimy w plasterki.

Na macie bambusowej układamy arkusz nori błyszczącą stroną do dołu. Zwilżamy dłonie wodą i układamy równomiernie ryż na 2/3 arkusza. Na środku smarujemy (palcem) pasek wasabi i pasek serka śmietankowego. Układamy obok siebie w jednej lini najpierw paski łososia, później  papryki, awokado i ogórka. Przy pomocy maty zwijamy rolkę (tutaj najlepiej oglądnąć jakieś filmiki instruktażowe, aby zobaczyć jak dokładnie się to robi). Rolkę kroimy na pół, póżniej te połówki układamy koło siebie i kroimy je na 3 części. Dzięki temu powstanie nam 6 identycznych kawałków. Podczas krojenia najlepiej za każdym razem przetrzeć nóż wilgotną ścierką.

Podajemy w towarzystwie sosu sojowego, imbiru marynowanego i pasty wasabi.

Smacznego 🙂

shushii
Uczta pod gołym niebem 2016

Dodaj komentarz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.