Jako, że sezon na szparagi jest już w pełni, na moim blogu nie może zabraknąć na nie przepisu 😉 Tym razem będzie to klasyk, czyli szparagi w szynce parmeńskiej.
Szparagi możemy spotkać w dwóch wersjach białej i zielonej. Ja osobiście zdecydowanie wolę i częściej używam te zielone, ale obiecuję, że na białe też pojawi się kiedyś przepis. Ważne jest aby pamiętać, że szparagi wymagają niedługiej obróbki termicznej. Możne je przygotować w wodzie, na parze, na grillu, a nawet można podawać na surowo.
Moją dzisiejszą propozycją są szparagi w szynce parmeńskiej. Danie to stanowi idealny dodatek do dań. Można z nich również stworzyć samodzielną przystawkę dodając jakiś dobry sos, parmezan i grzankę.
Szparagi w szynce parmeńskiej
Składniki:
(2 porcje)
- 10 zielonych szparagów
- 5 plasterków cienko krojonej szynki parmeńskiej (lub innej suszonej)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 kromki pieczywa np. ciabatta
Szparagi myjemy i osuszamy. Odrywamy zdrewniałe końce, a końcówki łodyg obieramy. Smarujemy je oliwą z oliwek i każdą ciasno owijamy połową plasterka szynki parmeńskiej. Układamy je na dobrze rozgrzanej patelni grillowej. Grillujemy od czasu do czasu obracając, aż na szynce pojawią się czarne paski, a szparagi będą chrupiące. Na tej samej patelce w międzyczasie, jeśli mamy miejsce, lub po usmażeniu szparagów grillujemy grzanki. Szparagi układamy na grzance i podajemy. Jak już wspomniałam możemy dodać parmezan i jakiś kremowy sos.
Smacznego 🙂