Trójkąciki z ciasta francuskiego ze szpinakiem

Bardzo szybka i prosta w przygotowaniu przekąska. Trójkąciki z ciasta francuskiego ze szpinakiem są przepyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Świetnie pasują do wszelkiego rodzaju dipów i sosów. Z poniższego przepisu wychodzi 12 dużych trójkącików, ale ich wielkość zależy tylko od Was. 

Trójkąciki z ciasta francuskiego ze szpinakiem

Trójkąciki z ciasta francuskiego ze szpinakiem

Składniki:

  • 1 duże ciasto francuskie (375 g)
  • 225 g mrożonego szpinaku
  • 130 g sera sałatkowo-kanapkowego lub fety
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 jajko
  • pieprz
  • sól

Na początku rozgrzewamy patelnię. Wrzucamy na nią masło i posiekany czosnek. Chwilę smażymy, a później dodajemy mrożony szpinak. Smażymy aż cały płyn odparuje. Następnie dodajemy śmietanę, ser i doprawiamy pieprzem oraz ewentualnie solą. Farsz zostawiamy do przestudzenia.

Ciasto kroimy w kwadraty, na każdym z nich układamy farsz i sklejamy boki tworząc trójkąt. Następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy rozkłóconym jajkiem.

Pieczemy w 180°C z termoobiegiem około 25-30 minut, aż trójkąciki się zezłocą.

Podajemy w towarzystwie dipów, np. czosnkowego lub tzatzików. 

Smacznego 😉

Trójkąciki z ciasta francuskiego ze szpinakiem Trójkąciki z ciasta francuskiego ze szpinakiem

Dodaj komentarz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.