Trójkąciki z ciasta francuskiego ze szpinakiem

Bardzo szybka i prosta w przygotowaniu przekąska. Trójkąciki z ciasta francuskiego ze szpinakiem są przepyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Świetnie pasują do wszelkiego rodzaju dipów i sosów. Z poniższego przepisu wychodzi 12 dużych trójkącików, ale ich wielkość zależy tylko od Was. 

Trójkąciki z ciasta francuskiego ze szpinakiem

Trójkąciki z ciasta francuskiego ze szpinakiem

Składniki:

  • 1 duże ciasto francuskie (375 g)
  • 225 g mrożonego szpinaku
  • 130 g sera sałatkowo-kanapkowego lub fety
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 jajko
  • pieprz
  • sól

Na początku rozgrzewamy patelnię. Wrzucamy na nią masło i posiekany czosnek. Chwilę smażymy, a później dodajemy mrożony szpinak. Smażymy aż cały płyn odparuje. Następnie dodajemy śmietanę, ser i doprawiamy pieprzem oraz ewentualnie solą. Farsz zostawiamy do przestudzenia.

Ciasto kroimy w kwadraty, na każdym z nich układamy farsz i sklejamy boki tworząc trójkąt. Następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy rozkłóconym jajkiem.

Pieczemy w 180°C z termoobiegiem około 25-30 minut, aż trójkąciki się zezłocą.

Podajemy w towarzystwie dipów, np. czosnkowego lub tzatzików. 

Smacznego 😉

Trójkąciki z ciasta francuskiego ze szpinakiem Trójkąciki z ciasta francuskiego ze szpinakiem

Dodaj komentarz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.