Wytrawne ptysie z łososiem

Jak tam po świętach? Pojedzeni? Ja BARDZO! A tu nie ma kiedy odpocząć, bo Sylwester i Nowy Rok już za pasem. Kto z Was organizuje go w domu ze znajomymi? Nie wiem jak Wy ale uważam, że taka najlepsza impreza sylwestrowa jest najlepsza! Jedyne o co trzeba zadbać to jedzenie – atmosfera zawsze jest genialna. Dlatego mam dla Was przepis na wytrawne ptysie z łososiem. Znikają błyskawicznie i wszyscy chętnie po nie sięgają. Zwłaszcza jeśli zrobimy je w wersji mini. 🙂

Zapraszam również po inne przysmaki na SYLWESTRA.

Wytrawne ptysie z łososiem

Wytrawne ptysie z łososiem

Składniki:

Ciasto parzone:

  • 4 jajka
  • szklanka wody (250 ml)
  • 125 g masła (ewentualnie margaryny)
  • szklanka mąki pszennej

Dodatkowo:

  • około 270 g serka śmietankowego
  • duży pęczek koperku
  • 200 – 250 g wędzonego łososia (na zimno)
  • świeżo mielony pieprz
  • sól

Najpierw w garnku podgrzewamy wodę i masło, aż woda się zagotuje, a masło rozpuści. Następnie zmniejszamy ogień i do gotującej się wody wsypujemy mąkę. Odrazu energicznie i szybko mieszamy ciasto, aż będzie gładkie, zwarte i zacznie odchodzić od brzegów. Następnie odstawiamy ciasto do wystudzenia.

Do zimnego ciasta wbijamy jajka (najlepiej stopniowo) i dokładnie ucieramy mikserem. Później, gotowe ciasto, przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy małe ptysie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pamiętajcie, żeby zostawić pomiędzy nimi odstęp.

Ptysie pieczemy w 180° C (u mnie z termoobiegiem) około 30 minut, aż się zarumienią. Następnie gotowe pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.

Kolejno przygotowujemy nadzienie. Serek mieszamy z drobno posiekanym koperkiem i doprawiamy solą i pieprzem. Łososia natomiast kroimy w mniejsze kawałki.

Wystudzone ptysie przecinamy na pół, każdy z nich napełniamy serkiem i układamy kawałek łososia. Całość przykrywamy „czapeczką” – górą ptysia.

Smacznego 😉 

Wytrawne ptysie z łososiem

Dodaj komentarz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.