Kocham serniki! Ostatnio wpadłam na pomysł, że skoro te na słodko są takie pyszne to koniecznie muszę spróbować ich w wersji na słono. I powiem Wam szczerze, że wytrawny sernik z suszonymi pomidorami i oliwkami to BOMBA! Pyszny jest zarówno na kanapce, jak i samodzielne danie z dodatkiem świeżej sałaty.
Wytrawny sernik z suszonymi pomidorami i oliwkami
Składniki:
Ciasto:
- 100 g masła (dobrze schłodzonego)
- 1 jajko
- 200 g mąki
- sól
Sernik:
- 500 g sera trzykrotnie zmielonego (np. z wiaderka)
- 125 g mascarpone
- 3 jajka
- 120 g sera żółtego
- 1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki dużych zielonych oliwek bez pestki
- 4-5 suszonych pomidorów w oleju
- 1-2 ząbki czosnku
- garść listów świeżej bazylii
- 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- świeżo mielony pieprz
- sól
Rozpoczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Przesiewamy mąkę. Następnie robimy wgłębienie na środku i wbijamy jajko. Masło dzielimy na małe kawałki i dodajemy do mąki. Na koniec dodajemy szczyptę soli i zagniatamy ciasto. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Spód wyklejamy ciastem. Ciasto wstawiamy do piernika i pieczemy w 180° z termoobiegiem przez około 10 minut, aż ładnie się zarumieni.
Później ścieramy żółty ser na tarce o dużych oczkach. Następnie kroimy w kostkę oliwki i pomidory. Do miski wrzucamy biały ser, mascarpone, straty ser żółty, jajka i mąkę. Całość dokładnie mieszamy. Następie dodajemy pokrojone oliwki, pomidory oraz posiekany drobno czosnek oraz bazylię. Na koniec całość doprawiamy mielonym zielem angielskim, pieprzem i solą. Masę serową wykładamy na podpieczony spód i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 15 minut w 180°C z termoobiegiem, następnie wyciągamy sernik i zmniejszamy temperaturę do 100°C z termoobiegiem. Kiedy piekarnik będzie miał odpowiednią temperaturę ponownie wstawiamy sernik i pieczemy jeszcze przez 1 godzinę 20 minut.
Gotowy pozostawiamy do wystudzenia.
Smacznego 😉