Zapiekany camembert ze skrętkami drożdżowymi

Kiedy po raz pierwszy zobaczyła tę przystawkę od razu zapisałam sobie na nią przepis. Zapiekany camembert ze skrętkami drożdżowymi idealnie sprawdzi się na zbliżające się Walentynki, jak również na spotkanie w gronie przyjaciół. Przygotowanie zajmuje trochę czasu, ale zdecydowanie warto. Zwłaszcza jeśli, tak jak ja, jesteście fanami serów pleśniowych. Pyszne drożdżowe skrętki z szynką, które moczymy w roztopionym i ciągnącym się serze podbiją Wasze serce 🙂

Zapiekany camembert ze skrętkami drożdżowymi

Zapiekany camembert ze skrętkami drożdżowymi

Składniki:

  • 1 ser camembert w drewnianym opakowaniu
  • 5-6 plastrów włoskiej gotowanej szynki
  • 5-6 plastrów prosciutto
  • 2 łyżki białego wytrawnego wina
  • świeżo mielony pieprz

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • około 2/3 szklanki wody (około 160 ml)
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżka cukru
  • sól

Rozpoczynamy od ciasta. W kubeczku rozrabiamy drożdże z cukrem, a kiedy całkowicie się rozpuszczą zalewamy je połową wody. Odstawiamy na około 10 minut, aż drożdże zaczną pracować. Następnie do miski wsypujemy mąkę, sól, dodajemy oliwę, wodę i przygotowany wcześniej zaczyn. Mieszamy wszystkie składniki, przerzucamy ciasto na blat i wyrabiamy przez jakieś 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Formujemy z niego kulkę i wrzucamy do miski. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części, wałkujemy na grubość niecałego centymetra. Następnie wycinamy małe kółka (ja użyłam kieliszka do wina). Na połowie każdego z nich układamy mały plasterek szynki gotowanej, a na drugiej połowie plasterek prosciutto (Nie przejmujcie się tym, że będą trochę wystawały lub będą za małe, później i tak tego nie będzie widać. Ja na początku wycinałam kółka, ale później dałam sobie już spokój i wszystkie wyszły tak samo ładne 😀 ).

Zapiekany camembert ze skrętkami drożdżowymi

Następnie każdy kawałek nacinamy w połowie i zwijamy naokoło tworząc skrętki. Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta. 

Zapiekany camembert ze skrętkami drożdżowymiZapiekany camembert ze skrętkami drożdżowymi

Ser wyciągamy z opakowania i z papierka. Następnie wkładamy go spowrotem do drewnianego opakowania. Na środku wyłożonej papierem do pieczenia blaszce układamy ser w drewnianym pudełku, a dookoła niego układamy nasze skrętki tworząc wieniec (jeśli Wam zostaną to ułóżcie je obok tworząc okrągłe mniejsze wianuszki). Później ze środka camemberta wybieramy łyżkę sera i do powstałej dziury wlewamy wino i solidnie pieprzymy. Kawałek sera który wyciągnęliśmy możemy delikatnie ułożyć na/koło wgłębienia lub po prostu zjeść 🙂

Całość pieczemy w 180°C z termoobiegiem około 30 minut, aż skrętki ładnie się przyrumienią.

Podajemy gorące.

Smacznego 😉

Zapiekany camembert ze skrętkami drożdżowymi

Zapiekany camembert ze skrętkami drożdżowymi

2 komentarzy

Dodaj komentarz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.