Kiedy po raz pierwszy zobaczyła tę przystawkę od razu zapisałam sobie na nią przepis. Zapiekany camembert ze skrętkami drożdżowymi idealnie sprawdzi się na zbliżające się Walentynki, jak również na spotkanie w gronie przyjaciół. Przygotowanie zajmuje trochę czasu, ale zdecydowanie warto. Zwłaszcza jeśli, tak jak ja, jesteście fanami serów pleśniowych. Pyszne drożdżowe skrętki z szynką, które moczymy w roztopionym i ciągnącym się serze podbiją Wasze serce 🙂
Zapiekany camembert ze skrętkami drożdżowymi
Składniki:
- 1 ser camembert w drewnianym opakowaniu
- 5-6 plastrów włoskiej gotowanej szynki
- 5-6 plastrów prosciutto
- 2 łyżki białego wytrawnego wina
- świeżo mielony pieprz
Ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- około 2/3 szklanki wody (około 160 ml)
- 25 g świeżych drożdży
- 2 łyżki oliwy
- łyżka cukru
- sól
Rozpoczynamy od ciasta. W kubeczku rozrabiamy drożdże z cukrem, a kiedy całkowicie się rozpuszczą zalewamy je połową wody. Odstawiamy na około 10 minut, aż drożdże zaczną pracować. Następnie do miski wsypujemy mąkę, sól, dodajemy oliwę, wodę i przygotowany wcześniej zaczyn. Mieszamy wszystkie składniki, przerzucamy ciasto na blat i wyrabiamy przez jakieś 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Formujemy z niego kulkę i wrzucamy do miski. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części, wałkujemy na grubość niecałego centymetra. Następnie wycinamy małe kółka (ja użyłam kieliszka do wina). Na połowie każdego z nich układamy mały plasterek szynki gotowanej, a na drugiej połowie plasterek prosciutto (Nie przejmujcie się tym, że będą trochę wystawały lub będą za małe, później i tak tego nie będzie widać. Ja na początku wycinałam kółka, ale później dałam sobie już spokój i wszystkie wyszły tak samo ładne 😀 ).
Następnie każdy kawałek nacinamy w połowie i zwijamy naokoło tworząc skrętki. Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta.
Ser wyciągamy z opakowania i z papierka. Następnie wkładamy go spowrotem do drewnianego opakowania. Na środku wyłożonej papierem do pieczenia blaszce układamy ser w drewnianym pudełku, a dookoła niego układamy nasze skrętki tworząc wieniec (jeśli Wam zostaną to ułóżcie je obok tworząc okrągłe mniejsze wianuszki). Później ze środka camemberta wybieramy łyżkę sera i do powstałej dziury wlewamy wino i solidnie pieprzymy. Kawałek sera który wyciągnęliśmy możemy delikatnie ułożyć na/koło wgłębienia lub po prostu zjeść 🙂
Całość pieczemy w 180°C z termoobiegiem około 30 minut, aż skrętki ładnie się przyrumienią.
Podajemy gorące.
Smacznego 😉
Świetny przepis, kiedy przychodzą do nas goście. Na pewno wypróbuję!
Bardzo dziękuję 😉