Prosta, szyba i smakowita letnia sałatka. Caprese z awokado jest idealne zarówno na śniadanie, kolację, czy dodatek do obiadu. Jestem zdecydowanie fanką sałatki caprese i pojawia się ona u mnie dość często w różnych formach i z różnymi dodatkami. Awokado, oprócz czarnych oliwek, to jeden z moich ulubionych dodatków do tej włoskiej klasyki.
Caprese z awokado
Składniki:
- 2-3 dojrzałe, soczyste pomidory (u mnie malinowe)
- kulka mozzarelli (125g)
- 1/2 dojrzałego awokado
- listki świeżej bazylii
- mały ząbek czosnku
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- ocet balsamiczny (opcjonalnie)
- świeżo mielony pieprz
- sól
Najpierw dokładnie myjemy pomidorki. Kroimy je w średniej grubości plasterki. Następnie tak samo kroimy mozzarellę. Z awokado usuwamy pestkę i obieramy go ze skórki. Kroimy w plasterki.
Wszystkie pokrojone składniki układamy naprzemiennie na talerzu.
Następnie do miseczki przeciskamy przez praskę czosnek. Później zalewamy go oliwą i lekko solimy. Dokładnie mieszamy i taką mieszanką polewamy naszą sałatkę. Dodatkowo możemy ją lekko skropić octem balsamicznym.
Tuż przed podaniem dodajemy kilka listków świeżej bazylii i oprószamy świeżo mielonym pieprzem.
Smacznego 😉