Carpaccio z buraka

Z jakim warzywem kojarzy Wam się jesień? Mi zdecydowanie z czerwonym burakiem! Wiecie już, że je uwielbiam 😀 A na jesieni są zdecydowanie najlepsze XD.
Carpaccio z buraka to jedno z moich ulubionych dań. Najważniejsze w tej potrawie jest dla mnie to, że jest prosta i nie przekombinowana. Dzięki pieczeniu buraki zyskują niesamowitego aromatu, a smak jest dodatkowo podkreślony. Wystarczy dodać dobry ser wraz z oliwą z oliwek i zyskujemy fenomenalną i elegancką przystawkę.  Świetnie sprawdzi się również jako dodatek do obiadu np. do confit z kaczki.

Carpaccio z buraka

Carpaccio z buraka

Składniki:

  • 4 średnie buraki
  • kawałek sera pecorino
  • oliwa z oliwek
  • świeżo mielony pieprz

Buraki dokładnie myjemy i owijamy szczelnie folią aluminiową. Wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 165°C i pieczemy około godziny, aż będą miękkie. Najłatwiej jest to sprawdzić za pomocą patyczka do szaszłyków, jeśli patyczek wbija się łatwo w buraka to znaczy, że są gotowe. Upieczone rozwijamy z folii i pozostawiamy do wystudzenia. Zimne buraczki obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki. Najlepiej wykorzystać do tego tarkę/mandolinę taką jak do krojenia ogórków na mizerię.

Pokrojone buraczki układamy na talerzu, skrapiamy oliwą z oliwek, oprószamy świeżo mielonym pieprzem i startym na drobnych oczkach serem. Przystawkę możemy udekorować np. rukolą.

Smacznego 😉

Zapraszam Was również do sklepu Dajar, gdzie po wpisaniu hasła ZDROWA-JESIEŃ otrzymacie 10% zniżki 😉 Śpieszcie się rabat obowiązuje tylko do 31.12.2017r.

#myAmbition

Carpaccio z buraka

Carpaccio z buraka

Zdrowa jesień na talerzu

Dodaj komentarz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.