Carpaccio z buraka

Z jakim warzywem kojarzy Wam się jesień? Mi zdecydowanie z czerwonym burakiem! Wiecie już, że je uwielbiam 😀 A na jesieni są zdecydowanie najlepsze XD.
Carpaccio z buraka to jedno z moich ulubionych dań. Najważniejsze w tej potrawie jest dla mnie to, że jest prosta i nie przekombinowana. Dzięki pieczeniu buraki zyskują niesamowitego aromatu, a smak jest dodatkowo podkreślony. Wystarczy dodać dobry ser wraz z oliwą z oliwek i zyskujemy fenomenalną i elegancką przystawkę.  Świetnie sprawdzi się również jako dodatek do obiadu np. do confit z kaczki.

Carpaccio z buraka

Carpaccio z buraka

Składniki:

  • 4 średnie buraki
  • kawałek sera pecorino
  • oliwa z oliwek
  • świeżo mielony pieprz

Buraki dokładnie myjemy i owijamy szczelnie folią aluminiową. Wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 165°C i pieczemy około godziny, aż będą miękkie. Najłatwiej jest to sprawdzić za pomocą patyczka do szaszłyków, jeśli patyczek wbija się łatwo w buraka to znaczy, że są gotowe. Upieczone rozwijamy z folii i pozostawiamy do wystudzenia. Zimne buraczki obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki. Najlepiej wykorzystać do tego tarkę/mandolinę taką jak do krojenia ogórków na mizerię.

Pokrojone buraczki układamy na talerzu, skrapiamy oliwą z oliwek, oprószamy świeżo mielonym pieprzem i startym na drobnych oczkach serem. Przystawkę możemy udekorować np. rukolą.

Smacznego 😉

Zapraszam Was również do sklepu Dajar, gdzie po wpisaniu hasła ZDROWA-JESIEŃ otrzymacie 10% zniżki 😉 Śpieszcie się rabat obowiązuje tylko do 31.12.2017r.

#myAmbition

Carpaccio z buraka

Carpaccio z buraka

Zdrowa jesień na talerzu

Dodaj komentarz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.