Sałatka niesłychanie prosta i szybka do wykonania, a co najważniejsze bardzo tania. Wystarczą cztery składniki i gotowe:) Jajka w majonezie królują na moim stole, kiedy w ostatniej chwili dowiaduję się że ktoś mnie odwiedzi. Stanowi także świetną propozycję na piątkową kolację.
Jajka w majonezie
Składniki:
- 6 – 8 jajek
- puszka groszku konserwowego
- 6 – 8 średniej wielkości ogórków kiszonych
- 15 dag sera żółtego
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki śmietany/jogurtu naturalnego
- słodka papryka
- sól
- pieprz
Jajka gotujemy na twardo i odstawiamy do wystygnięcia.
Ogórki kiszone kroimy w drobną kostkę, można je obrać ze skórki ale nie jest to konieczne. Dodajemy do nich odsączony groszek. Do tych składników dodajemy majonez i śmietanę/jogurt, doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach, układamy go na warstwie z ogórków i groszku. Jajka obieramy ze skórki i kroimy na połówki, które układamy na warstwie z sera. Posypujemy je odrobiną słodkiej papryki, pieprzem i solą.
Smacznego 🙂