Jajka w majonezie

Sałatka niesłychanie prosta i szybka do wykonania, a co najważniejsze bardzo tania. Wystarczą cztery składniki i gotowe:)

Króluje ona na moim stole, kiedy w ostatniej chwili dowiaduję się że ktoś mnie odwiedzi. Stanowi także świetną propozycję na piątkową kolację.

jaja2

Jajka w majonezie

Składniki:

  • 6 – 8 jajek
  • puszka groszku konserwowego
  • 6 – 8 średniej wielkości ogórków kiszonych
  • 15 dag sera żółtego
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki śmietany/jogurtu naturalnego
  • słodka papryka
  • sól
  • pieprz

 

Jajka gotujemy na twardo i odstawiamy do wystygnięcia.

Ogórki kiszone kroimy w drobną kostkę, można je obrać ze skórki ale nie jest to konieczne. Dodajemy do nich odsączony groszek. Do tych składników dodajemy majonez i śmietanę/jogurt, doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach, układamy go na warstwie z ogórków i groszku. Jajka obieramy ze skórki i kroimy na połówki, które układamy na warstwie z sera. Posypujemy je odrobiną słodkiej papryki, pieprzem i solą.

Smacznego 🙂

jaja

jaja3

Dodaj komentarz