Jesienna sałatka z pęczakiem

Pozostając w klimacie jesiennych warzyw proponuję Wam kolejną sałatkę z dynią 😉

Sałatka jest bardzo pożywna i wprost idealna na lunch do pracy lub szkoły. Smaki w tej sałatce idealnie się łączą, słodkie buraki i dynia, lekko kwaśne pestki granatu i delikatna mozarella. Wszytko to podane w towarzystwie kaszy pęczak, którą osobiście po prostu uwielbiam. Wykorzystajcie jeszcze sezon na dynię i przygotujcie to danie 😉

Jesienna sałatka z pęczakiem

Składniki:

  • szklanka kaszy pęczak
  • kawałek dyni (około 200 g)
  • 3 średnie buraki
  • około 10 pomidorków koktajlowych
  • pestki z połowy granatu
  • 125 g mozzarelli
  • natka pietruszki
  • dwie łyżki pestek słonecznika
  • dwie łyżki pestek dyni
  • 3-4 łyżki oleju (u mnie rzepakowy)
  • sok z połowy małej cytryny
  • pieprz
  • sól

Dynię myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, skrapiamy odrobiną oleju i wkładamy do piekarnika. Buraki myjemy, owijamy folią aluminiową i również wkładamy do piekarnika. Warzywa pieczemy w 180°C do miękkości. Upieczone i wystudzone warzywa obieramy i kroimy w kostkę.

Kaszę pęczak gotujemy w osolonej wodzie do miękkości (czas taki jak na opakowaniu). Odcedzamy i pozostawiamy do wystudzenia.

Na suchej patelce podprażamy pestki i również zostawiamy je do przestudzenia.

W międzyczasie pomidorki koktailowe dzieli na ćwiartki, mozzarellę kroimy w kostkę, a natkę drobno siekamy.

W dużej misce łączymy kaszę, dynię, buraki, pomidorki, mozzarellę, pestki granatu i 2/3 natki pietruszki. Całość polewamy olejem i skrapiamy sokiem z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i posypujemy uprażonymi pestkami i resztą natki pietruszki.

Smacznego 😉

Dodaj komentarz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.