Pozostając w klimacie jesiennych warzyw proponuję Wam kolejną sałatkę z dynią 😉
Sałatka jest bardzo pożywna i wprost idealna na lunch do pracy lub szkoły. Smaki w tej sałatce idealnie się łączą, słodkie buraki i dynia, lekko kwaśne pestki granatu i delikatna mozarella. Wszytko to podane w towarzystwie kaszy pęczak, którą osobiście po prostu uwielbiam. Wykorzystajcie jeszcze sezon na dynię i przygotujcie to danie 😉
Jesienna sałatka z pęczakiem
Składniki:
- szklanka kaszy pęczak
- kawałek dyni (około 200 g)
- 3 średnie buraki
- około 10 pomidorków koktajlowych
- pestki z połowy granatu
- 125 g mozzarelli
- natka pietruszki
- dwie łyżki pestek słonecznika
- dwie łyżki pestek dyni
- 3-4 łyżki oleju (u mnie rzepakowy)
- sok z połowy małej cytryny
- pieprz
- sól
Dynię myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, skrapiamy odrobiną oleju i wkładamy do piekarnika. Buraki myjemy, owijamy folią aluminiową i również wkładamy do piekarnika. Warzywa pieczemy w 180°C do miękkości. Upieczone i wystudzone warzywa obieramy i kroimy w kostkę.
Kaszę pęczak gotujemy w osolonej wodzie do miękkości (czas taki jak na opakowaniu). Odcedzamy i pozostawiamy do wystudzenia.
Na suchej patelce podprażamy pestki i również zostawiamy je do przestudzenia.
W międzyczasie pomidorki koktailowe dzieli na ćwiartki, mozzarellę kroimy w kostkę, a natkę drobno siekamy.
W dużej misce łączymy kaszę, dynię, buraki, pomidorki, mozzarellę, pestki granatu i 2/3 natki pietruszki. Całość polewamy olejem i skrapiamy sokiem z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i posypujemy uprażonymi pestkami i resztą natki pietruszki.
Smacznego 😉