Jesienna sałatka z burakiem i dynią

Dzisiaj czas na jesienne smaki. Połączenie buraków i dyni jest fenomenalne, a do tego świetnie wygląda! Tę sałatkę możecie wykorzystać jako dodatek do obiadu lub po prostu jako propozycję na lunch.

Jesienna sałatka z burakiem i dynią

Składniki:

  • 2 średnie buraki
  • kawałek dyni (wielkości buraków)
  • 2 garści roszponki/rukoli
  • 2 łyżki pestek (u mnie słonecznika i dyni)
  • 100 g sera favita
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • świeżo mielony pieprz
  • sól

Dynię myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, skrapiamy odrobiną oleju i wkładamy do piekarnika.

Buraki myjemy, owijamy folią aluminiową i również wkładamy do piekarnika. Warzywa pieczemy w 180°C do miękkości. Upieczone i wystudzone warzywa obieramy i kroimy w kostkę.

Na suchej patelce podprażamy pestki i zostawiamy je do przestudzenia.

Roszponkę/rukolę myjemy i wrzucamy do miski. Na niej układamy pieczoną dynię i buraki. Całość obsypujemy pokrojonym w kostkę serem favita i pestkami. Na koniec sałatkę skrapiamy oliwą z oliwek, sokiem z cytryny i doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem.

Smacznego 😉


Warzywa dyniowate 2017
zBLOGowani.pl

Share on FacebookPrint this pagePin on Pinterest

5 komentarzy

Dodaj komentarz