Dzisiaj czas na jesienne smaki. Połączenie buraków i dyni jest fenomenalne, a do tego świetnie wygląda! Tę sałatkę możecie wykorzystać jako dodatek do obiadu lub po prostu jako propozycję na lunch.
Jesienna sałatka z burakiem i dynią
Składniki:
- 2 średnie buraki
- kawałek dyni (wielkości buraków)
- 2 garści roszponki/rukoli
- 2 łyżki pestek (u mnie słonecznika i dyni)
- 100 g sera favita
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- świeżo mielony pieprz
- sól
Dynię myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, skrapiamy odrobiną oleju i wkładamy do piekarnika.
Buraki myjemy, owijamy folią aluminiową i również wkładamy do piekarnika. Warzywa pieczemy w 180°C do miękkości. Upieczone i wystudzone warzywa obieramy i kroimy w kostkę.
Na suchej patelce podprażamy pestki i zostawiamy je do przestudzenia.
Roszponkę/rukolę myjemy i wrzucamy do miski. Na niej układamy pieczoną dynię i buraki. Całość obsypujemy pokrojonym w kostkę serem favita i pestkami. Na koniec sałatkę skrapiamy oliwą z oliwek, sokiem z cytryny i doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem.
Smacznego 😉
jak ja tęsknię za surowymi burakami… 🙁
Twoja sałatka oczarowała mnie, jutro zamierzam zrobić podobną!
Życzę smacznego 😉
Serdecznie zachęcamy do dodania tego przepisu do dyniowej akcji na zBLOGowani.pl. Zbieramy najlepsze dyniowe przepisy z blogów 🙂
https://zblogowani.pl/akcja/dyniowe-przepisy
Dziękuję, przepis już dodany 😉
Sałatka jest bardzo, bardzo smaczna. Super przepis.
Bardzo dziękuję