Rozpoczęliście już sezon grillowy? Ja tak! Mój pierwszy grill w tym roku był klasyczny z kiełbasą, karkówką i skrzydełkami. Bez zbędnych szaleństw. Jedyną nowością była kolorowa sałatka grillowa. Prosta, smaczna i zdrowa. Koniecznie ją wypróbujcie 😉
Jeśli szukacie pomysłów na grillowane potrawy, sałatki, dipy, czy inne grillowe przysmaki, kliknijcie TU.
Kolorowa sałatka grillowa
Składniki:
- główka sałaty (u mnie strzępiasta)
- pół zielonego ogórka szklarniowego
- 5-6 rzodkiewek
- pół pomarańczowej papryki
Sos:
- 5 łyżek oleju z pestek winogron
- 2 łyżeczki musztardy francuskiej
- łyżeczka soku z cytryny
- łyżeczka miodu
- świeżo mielony pieprz
- sól
Warzywa dokładnie myjemy. Sałatę rwiemy na małe kawałki i wrzucamy do miski. Ogórka kroimy na ćwiartki, a następnie na plasterki, rzodkiewki kroimy w plasterki, a paprykę w kostkę. Wszystko dorzucamy do sałaty.
W miseczce/słoiku dobrze łączymy wszystkie składniki na sos. Tak przygotowanym sosem polewamy warzywa tuż przed podaniem.
Smacznego 😉
Jak ja dawno nie jadłam prostej sałatki z winegretem 🙂
Taka jest najlepsza 😉