Uwielbiam kiedy na talerzu lub w misce jest dużo kolorów 😉 Ta jest wprost idealna na poprawę humoru. Składniki są proste, łatwo dostępne i kolorowe. Nie wiem jak u Was, ale u mnie ostatnio pogoda jest w kratkę i ta sałatka zdecydowanie poprawiła mi nastrój. Taka sałatka świetnie pasuje do grilla, ale i do klasycznego schabowego.
Kolorowa sałatka z rzodkiewką i oliwkami
Składniki:
- główka sałaty
- ogórek szklarniowy lub 2 gruntowe
- 2 soczyste pomidory
- pęczek rzodkiewki
- 1/2 szklanki czarnych oliwek bez pestek
Sos:
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka musztardy (opcjonalnie)
- 1 łyżka soku z cytryny
- pieprz
- sól
Oliwę dokładnie łączymy z sokiem z cytryny, musztardą, oregano, pieprzem i solą. Najlepiej użyć do tego słoiczka, dodać do niego wszystkie składniki, zakręcić i kilka razy porządnie wstrząsnąć, aż składniki się dokładnie połączą. Gotowy sos odstawiamy.
Sałatę dokładnie myjemy i osuszamy. Kroimy na mniejsze kawałki i układamy na dnie miski. Myjemy warzywa, pomidory kroimy w kostkę, a ogórka obieramy i kroimy na plasterki, rzodkiewki również kroimy w plasterki (jeśli są duże możemy podzielić je jeszcze na połówki). Wrzucamy je do miski. Następnie dodajemy odsączone oliwki (można je pokroić na plasterki).
Sałatkę polewamy sosem bezpośrednio przed podaniem.
Smacznego 😉
A czy sałatka może być bez oliwek? Moje dzieci ich nie znoszą… 🙁
Oczywiście, że tak 😉 Możesz je całkowicie wyeliminować lub zastąpić innym warzywem np. żółtą papryką, która nada więcej koloru.