Kolorowa sałatka z rzodkiewką i oliwkami

Uwielbiam kiedy na talerzu lub w misce jest dużo kolorów 😉 Ta jest wprost idealna na poprawę humoru. Składniki są proste, łatwo dostępne i kolorowe. Nie wiem jak u Was, ale u mnie ostatnio pogoda jest w kratkę i ta sałatka zdecydowanie poprawiła mi nastrój. Taka sałatka świetnie pasuje do grilla, ale i do klasycznego schabowego.

Kolorowa sałatka z rzodkiewką i oliwkami

Składniki:

  • główka sałaty
  • ogórek szklarniowy lub 2 gruntowe
  • 2 soczyste pomidory
  • pęczek rzodkiewki
  • 1/2 szklanki czarnych oliwek bez pestek

Sos:

  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka musztardy (opcjonalnie)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • pieprz
  • sól

Oliwę dokładnie łączymy z sokiem z cytryny, musztardą, oregano, pieprzem i solą. Najlepiej użyć do tego słoiczka, dodać do niego wszystkie składniki, zakręcić i kilka razy porządnie wstrząsnąć, aż składniki się dokładnie połączą. Gotowy sos odstawiamy.

Sałatę dokładnie myjemy i osuszamy. Kroimy na mniejsze kawałki i układamy na dnie miski. Myjemy warzywa, pomidory kroimy w kostkę, a ogórka obieramy i kroimy na plasterki, rzodkiewki również kroimy w plasterki (jeśli są duże możemy podzielić je jeszcze na połówki). Wrzucamy je do miski. Następnie dodajemy odsączone oliwki (można je pokroić na plasterki).

Sałatkę polewamy sosem bezpośrednio przed podaniem.

Smacznego 😉

2 komentarzy

Dodaj komentarz