Lekka sałatka z pomidorkami i grzankami inspirowana kultową sałatką cezara. Tym razem zamiast klasycznego sosu na bazie majonezu postawiłam na równie klasyczny winegret. Idealna kompozycja chrupiącej sałaty, soczystych pomidorków i lekko słonego sera. Całość dopełnia sos i chrupiące rozmarynowo-czosnkowe grzanki.
Lekka sałatka z pomidorkami i grzankami
Składniki:
- 2 małe sałaty rzymskie
- około 200 g pomidorków koktajlowych (najlepiej kolorowych)
- dwie łyżki startego sera np. parmezanu lub grana padano
Grzanki:
- 5-6 kromek chleba lub 2 ciabatty
- 2 gałązki rozmarynu
- 2 ząbki czosnku
- łyżka masła
Sos winegret:
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżka soku z cytryny
- świeżo mielony pieprz
- sól
Rozpoczynamy od grzanek. Najpierw pieczywo kroimy w małą kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło i dorzucamy lekko zmiażdżone ząbki czosnku i rozmaryn. Chwilę smażymy, a następnie dorzucamy pieczywo. Smażymy na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając i pilnując, żeby się równo rumieniły. Gotowe przesypujemy do miseczki, usuwając czosnek i rozmaryn.
Następnie kroimy sałatę i wrzucamy do miski. Pomidorki kroimy na połówki i układamy na sałacie. Sałatkę posypujemy startym serem.
W miseczce łączymy składniki na sos. Mieszamy, aż składniki się połączą, a sos zgęstnieje.
Na koniec, tuż przed podaniem polewamy sałatkę dressingiem i posypujemy grzankami.
Smacznego 😉