Nadeszło lato! A razem z nim pyszne, kolorowe i mięsiste pomidory. Aż żal przejść koło nich obojętnie. Sprzedam Wam patent na ich pyszne wykorzystanie. Panzanella, bo o niej mowa, to genialna włoska, a konkretnie toskańska, sałatka z soczystych pomidorów i chleba. Idealna na lato do grilla, czy lekkiego obiadu. Im więcej gatunków, kształtów i kolorów pomidorów wykorzystacie tym będzie ona smaczniejsza. 😀 Panzanellę najlepiej zjeść odrazu po przygotowaniu.
Panzanella
Składniki:
- około 1 kg pomidorów (zwykłych, koktajlowych, różnych kolorów, wielkości, itd.)
- 3-4 kromki chleba
- gałązka świeżego rozmarynu
- 2-3 ząbki czosnku
- garść świeżej bazylii
- oliwa z oliwek
- świeżo mielony pieprz
- sól
Najpierw chleb kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek. Następnie dorzucamy do niej rozgnieciony ząbek czosnku i gałązkę rozmarynu. Chwilę podsmażamy, a później dorzucamy pokrojony chleb. Smażymy na średnim ogniu, aż grzanki się zarumienią i będą chrupiące. Z gotowych usuwamy czosnek i rozmaryn, pozostawiamy do wystudzenia.
Pomidory dokładnie myjemy i osuszamy. Następnie kroimy je dowolnie na mniejsze kawałki. Wrzucamy do miski. Pozostały czosnek drobno siekamy i dodajemy do pomidorów. Następnie doprawiamy wszystko oliwą z oliwek, świeżo mielonym pieprzem i solą.
Na koniec, przed podaniem sałatkę posypujemy posiekaną bazylią i grzankami.
Smacznego 😉