Kiedy nadchodzą upalne dni to szczerze powiedziawszy nie mam ochoty na jedzenie. Jest za ciepło i za duszno, żeby jeszcze grzać się przy kuchni ;/ Też tak macie? Sałatka brokułowa to świetnie rozwiązanie takiej sytuacji.
Mój letni jadłospis składa się głównie z dań złożonych z makaronu, ryżu albo po prostu sałatek. Dodatkowym plusem jest też fakt, że akurat w lecie rozpoczyna się sezon na większość świeżych warzyw i owoców.
Dzisiejsza propozycja to sałatka – banalna w wykonaniu i bardzo sycąca. Znacie już moją dewizę 🙂 – najlepsze sałatki to te które mają niewiele składników i taka właśnie jest i ta propozycja.
Sałatka brokułowa
Składniki:
- jeden duży brokuł lub 2 małe
- 4 jajka
- pęczek rzodkiewek
- 2 ogórki gruntowe
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki śmietany
- łyżeczka czosnku granulowanego
- pieprz
- sól
Jajka gotujemy na twardo, odcedzamy i łupimy. Brokuła dzielimy na mniejsze różyczki. W garnku zagotowujemy wodę i wrzucamy różyczki. Gotujemy około 8 – 10 minut, ma być lekko twardawy – al dente. Brokuła odcedzamy i pozostawiamy do odsączenia. Obieramy ogórki i kroimy na plasterki. Rzodkiewki również kroimy na plasterki. Odsączone brokuły, ogórek, rzodkiewki i pokrojone na ćwiartki jajka wrzucamy do miski i delikatnie mieszamy.
W kubeczku łączymy majonez ze śmietaną, czosnkiem, solą i pieprzem. Dobrze mieszamy i polewamy sałatkę.
Przechowujemy w lodówce.
Smacznego 🙂