Sałatka brokułowa

Kiedy nadchodzą upalne dni to szczerze powiedziawszy nie mam ochoty na jedzenie. Jest za ciepło i za duszno, żeby jeszcze grzać się przy kuchni ;/ Też tak macie? Sałatka brokułowa to świetnie rozwiązanie takiej sytuacji.

Mój letni jadłospis składa się głównie z dań złożonych z makaronu, ryżu albo po prostu sałatek. Dodatkowym plusem jest też fakt, że akurat w lecie rozpoczyna się sezon na większość świeżych warzyw i owoców.

Dzisiejsza propozycja to sałatka – banalna w wykonaniu i bardzo sycąca. Znacie już moją dewizę 🙂 – najlepsze sałatki to te które mają niewiele składników i taka właśnie jest i ta propozycja.

sałatkabrokułowa

Sałatka brokułowa

Składniki:

  • jeden duży brokuł lub 2 małe
  • 4 jajka
  • pęczek rzodkiewek
  • 2 ogórki gruntowe
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki śmietany
  • łyżeczka czosnku granulowanego
  • pieprz
  • sól

Jajka gotujemy na twardo, odcedzamy i łupimy. Brokuła dzielimy na mniejsze różyczki. W garnku zagotowujemy wodę i wrzucamy różyczki. Gotujemy około 8 – 10 minut, ma być lekko twardawy – al dente. Brokuła odcedzamy i pozostawiamy do odsączenia. Obieramy ogórki i kroimy na plasterki. Rzodkiewki również kroimy na plasterki. Odsączone brokuły, ogórek, rzodkiewki i pokrojone na ćwiartki jajka wrzucamy do miski i delikatnie mieszamy.
W kubeczku łączymy majonez ze śmietaną, czosnkiem, solą i pieprzem. Dobrze mieszamy i polewamy sałatkę.

Przechowujemy w lodówce.

Smacznego 🙂

sałatka

Share on FacebookPrint this pagePin on Pinterest

Dodaj komentarz