Sałatka Chili Con Carne

Ta sałatka inspirowana jest meksykańskim daniem Chili Con Carne. Idealna na każdą imprezę. Jest przepyszna i wygląda fenomenalnie! Przepis znalazłam kiedyś przypadkiem na jakimś blogu, przeczytałam składniki i pomyślałam, że może być naprawdę bardzo dobra. No i się nie myliłam!!!  Ten przepis jest ostatnio numerem jeden jeśli chodzi o sałatki na jakieś uroczystości rodzinne. Dodatkowo powiem Wam, że chyba jeszcze nigdy nie doczekała drugiego dnia! Zawsze zostaje zjedzona w całości w ten sam dzień kiedy ją przygotuję 🙂

Proszę niech Was nie przeraża wizja dodania mleka do mięsa mielonego! Ten trick w jednym ze swoich programów pokazywał Pascal Brodnicki. Mnie też w pierwszej chwili wmurowało, ale spróbowałam i teraz za każdym razem kiedy robię mięso mielone, czy do tej sałatki, czy do spaghetti zawsze dodaję mleko. Mięso dzięki temu jest dużo bardziej soczyste i sypkie, nie skleja się w takie wielkie kule XD

sałatka

Sałatka Chili Con Carne

Składniki:

  • 400 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
  • szklanka mleka
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • łyżeczka ostrej papryki
  • łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
  • łyżeczka suszonego oregano
  • 2 porządne łyżki koncentratu pomidorowego
  • około 3-4 łyżki ostrego sosu chili (ja użyłam sosu Sriracha) lub ostrej salsy
  • puszka kukurydzy
  • puszka czerwonej fasoli
  • 1/2 główki sałaty lodowej
  • 200 g sera żółtego cheddar lub mimolette
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 porządne łyżki śmietany lub jogurtu greckiego
  • 3 porządne łyżki majonezu
  • 2-3 garści nachosów
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie rozpoczynamy od mięsa mielonego. Na patelnię wrzucamy mięso, zalewamy je szklanką mleka i solimy. Mięso mieszamy i smażymy aż cały płyn odparuje. Wtedy doprawiamy przyprawami: papryką słodką i ostrą, kuminem, czosnkiem granulowany, oregano (te przyprawy można zastąpić gotową mieszanką przypraw Chili Con Carne) i pieprzem. Dodajemy koncentrat pomidorowy i jedną łyżkę ostrego sosu chili lub salsy i dokładnie mieszamy. Odstawiamy mięso do wystudzenia.

W tym czasie przygotowujemy sos czosnkowy. Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę lub bardzo drobno siekamy. W miseczce/kubeczku mieszamy majonez, śmietanę i czosnek. Całość doprawiamy solą i pieprzem.

Przygotowujemy warzywa. Kukurydzę i fasolę odsączamy na sitku (można na jednym). Sałatę myjemy, suszymy i kroimy/szarpiemy na mniejsze kawałki. Ser żółty zcieramy na tarce o grubych oczkach.

Kiedy już wszystkie składniki mamy gotowe, a nasze mięso ostygnie to zaczynamy układać sałatkę w dużej i wysokiej misce (takiej do sałatek warstwowych). Na samym dnie układamy całe mięso. Smarujemy je pozostałymi 2-3 łyżkami ostrego sosu chili lub salsą. Następna warstwa to odsączona kukurydza i fasola, które polewamy całością sosu czosnkowego. Na sos kładziemy pokrojoną sałatę, a na nią starty ser. Ostatnią warstwę, czyli pokruszone nachosy, najlepiej położyć tuż przed podaniem, aby nachosy nie nawilgły.

Smacznego 😉

saatka1

Share on FacebookPrint this pagePin on Pinterest

Dodaj komentarz