Sałatka grecka z sałatą i grzankami

Jedna z najsłynniejszych sałatek na świecie. Każdy chyba ma swoją ulubioną wersję. Klasycznie składa się oczywiście z soczystych i dojrzałych pomidorów, chrupiącego ogórka, pysznej zielonej sałaty, czarnych oliwek i oczywiście sera feta. Genialnie dopełnia ją oliwa z oliwek z dodatkiem soli i suszonego oregano. Jako że składniki dostępne są przez cały rok, możemy cieszyć się jej przepysznym smakiem praktycznie bez ograniczeń.

Uwielbiam ją nie tylko za smak, ale i za to, że jest bardzo szybka i łatwa w przygotowaniu. Genialnie sprawdza się na przyjęciach, czy grillu. Stanowi równie idealny dodatek do obiadu.

salatka-grecka

Sałatka grecka z sałatą i grzankami

Składniki:

  • 1/2 główki sałaty
  • pomidorki koktajlowe (około 10 sztuk) lub 2 średnie pomidory
  • ogórek szklarniowy
  • 1/2 szklanki czarnych oliwek bez pestek
  • 200 g sera feta

Sos:

  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • pieprz
  • sól

Opcjonalnie:

  • czosnkowe grzanki

Oliwę dokładnie łączymy z sokiem z cytryny, oregano, pieprzem i solą. Najlepiej użyć do tego słoiczka, dodać do niego wszystkie składniki, zakręcić i kilka razy porządnie wstrząsnąć, aż składniki się dokładnie połączą. Gotowy sos odstawiamy.

Sałatę dokładnie myjemy i osuszamy. Kroimy na mniejsze kawałki i układamy na dnie miski. Myjemy warzywa, pomidorki kroimy na połówki (jeśli używamy zwykłych pomidorów to kroimy je w większą kostkę), a ogórka na plasterki. Wrzucamy je do miski. Następnie dodajemy odsączone oliwki (można je pokroić na plasterki). Całość posypujemy pokrojonym w kostkę serem feta.

Sałatkę polewamy sosem bezpośrednio przed podaniem. Idealnym jej dopełnieniem będą czosnkowe grzanki.

Smacznego 😉

salatka-grecka-2

salatka-grecka-1

Dodaj komentarz