Sałatka Kijowska

Nie mam zielonego pojęcia skąd wzięła się nazwa tej sałatki 😉 Przepis znalazłam w jednym z czasopism kulinarnych i powiem Wam szczerze, że mnie zaintrygowała. Sałatka Kijowska – pod tą dziwną nazwą kryje się warstwowa sałatka z tuńczykiem. Jednak nie jest ona taka zwykła. W składnikach znajdziecie masło, co dla mnie było dużym zaskoczeniem, no bo jak to masło w sałatce?! Ale powiem Wam, że o dziwo sałatka jest fantastyczna 😉 Zniknęła w jeden wieczór! Koniecznie ją wypróbujcie.

Sałatka Kijowska

Składniki:

  • 5 jajek
  • 2 puszki tuńczyka (najlepiej w oleju)
  • 150 g sera żółtego
  • 100 g masła
  • 4 łyżki majonezu
  • 3 łyżki śmietany
  • pieprz
  • sól

Jajka gotujemy na twardo. Wystudzone i obrane, dzielimy na żółtka i białka. Każde z nich osobno ścieramy na dużych oczkach tarki. Masło najlepiej schować na kilka minut do zamrażarki. Kiedy będzie już twarde ścieramy go na tarce o grubych oczkach. Tak samo ścieramy ser. Tuńczyka dobrze odcedzamy. Majonez łączymy ze śmietaną i doprawiamy go pieprzem i solą.

Kiedy mamy przygotowane wszystkie składniki możemy zacząć układać je warstwowo:

  1. starte białka (można je trochę posolić)
  2. tarty ser
  3. rozdrobniony tuńczyk
  4. sos majonezowo-śmietankowy
  5. starte masło
  6. starte żółtka

Górę można oprószyć świeżo mielonym pieprzem.

Smacznego 😉

Share on FacebookPrint this pagePin on Pinterest

Dodaj komentarz