Sałatka śniadaniowa z makrelą i płatkami kukurydzianymi

Kto powiedział, że płatki mogą być tylko z mlekiem? 😀 Oto całkowicie inny sposób na ich wykorzystanie. Pyszna i sycąca sałatka śniadaniowa z makrelą i płatkami kukurydzianymi to świetne rozwiązanie zarówno na pierwsze śniadanie, jaki i na lunchboxa do pracy. Zachęcam do jej wypróbowania 😉

Sałatka śniadaniowa z makrelą i płatkami kukurydzianymi

Sałatka śniadaniowa z makrelą i płatkami kukurydzianymi

Składniki:

  • dwie duże garści mixu sałat (u mnie rukola, endywia dwa kolory, botwinka i szpinak baby)
  • 2 ogórki zielone (ew. pół ogórka szklarniowego)
  • 4-5 rzodkiewek
  • 3 jajka na twardo
  • około 100 g wędzonej makreli
  • 2-3 garści płatków kukurydzianych Lubella
  • świeżo mielony pieprz

Sos:

  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól

Warzywa dokładnie myjemy i osuszamy. Na talerzu układamy sałaty. Ogórka kroimy w półksiężyce, a rzodkiewkę w plasterki. Układamy je na sałatach. Dodajemy jajka pokrojone na ćwiartki. Makrele dzielimy na mniejsze kawałki i układamy na sałatce.

W kubeczku mieszamy dokładnie wszystkie składniki na sos. Polewamy nim sałatkę. Na koniec całość oprószamy świeżo mielonym pieprzem.

Sałatkę tuż przed podaniem obsypujemy płatkami kukurydzianymi.

Smacznego 😉



SIŁA ZBÓŻ NA DZIEŃ DOBRY

5 komentarzy

Dodaj komentarz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.