Jakiś czas temu natknęłam się na przepis na szwajcarską sałatkę. Zainteresowałam się, ponieważ jak już mogliście zauważyć uwielbiam sałatki z trzema (maksymalnie czterema) składnikami. Sałatka szwajcarska to połączenie składników, który każdy z nas lubi. Można by ją z powodzeniem nazwać sałatką kanapkową, ponieważ oprócz pieczywa jest na niej wszystko to co powinno się znaleźć na kromce chleba.
Sałatka Szwajcarska
Składniki:
- około 100 – 120 g szynki konserwowej w plasterkach (u mnie cienko krojonej)
- około 150 g żółtego sera w plasterkach
- 4 ogórki kiszone
- pęczek natki pietruszki
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1 łyżka ostrej musztardy
- pieprz
- sól
Rozpoczynamy od pokrojenia składników. Szynkę i ser kroimy w długie paski, a następnie rozdzielamy żeby każdy był osobno i wrzucamy do miski. W takie same paski kroimy ogórki kiszone. Następnie dodajemy majonez, jogurt i musztardę. Całość doprawiamy solą i pieprzem po czym delikatnie mieszamy. Na koniec drobno siekamy natkę pietruszki i posypujemy nią górę sałaki.
Smacznego 😉