Piękne lato mamy tej wiosny 😉 Przy takich temperaturach człowiek nabiera ochotę na lekkie i bardziej warzywne dania (przynajmniej ja tak mam XD ). Stąd też i pomysł na lekką sałatkę włoską z chrupiącym salami. Osobiście uwielbiam sałatki w których coś chrupie, a w tej chrupią aż dwie rzeczy, bo mamy w niej i chipsy z salami i cudowną mieszankę pestek włoskich z firmy Helio. W mixie zajdziemy pestki słonecznika, dyni i cudowne orzeszki pinii. Wprost idealna mieszanka do sałatek!
Sałatka włoska z chrupiącym salami
Składniki:
- kulka mozzarelli
- około 100 g salami
- 100 g makaronu penne
- około 50 g rukoli
- 6-8 pomidorków koktajlowych
- opakowanie mixu sałatkowego Italia Helio
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu balsamicznego
- świeżo mielony pieprz
- sól
Makaron gotujemy al dente w posolonej wodzie, odcedzamy i mieszamy z dwoma łyżkami oliwy. Salami kroimy w cieniutkie plasterki (jeśli nie mamy krojonego) a następnie na pół. Układamy je na rozgrzanej patelce, partiami tak aby każdy plasterek był osobno i smażymy z obu stron na brązowy kolor. Gotowe chipsy układamy na ręczniku papierowym do odsączenia.
Umytą i osuszoną rukolę wrzucamy do miski. Na niej układamy makaron, przekrojone na pół pomidorki, pokrojoną w kostkę mozzarellę i chipsy z salami. Całość posypujemy podprażonym na suchej patelni mixem sałatkowym Italia, skrapiamy 3 łyżkami oliwy i octem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Smacznego 😉
Pysznie wygląda! Kradnę przepis i dziś go wypróbuję.
Dziękuję i życzę smacznego 😀
Mniam! Nie mogę przejść obojętnie obok takiego przepisu, dodaję do zakładek i na pewno wkrótce wykorzystam! 🙂 Pozdrawiam!
Dziękuję 😉