Sałatka z burakiem i nektarynką

Szaro, buro i ponuro za oknem ;( Dlatego na poprawę humorów mam przepis w pięknych, romantycznych kolorach. Sałatka z burakiem i nektarynką jest łatwa do przygotowania i pięknie się prezentuje. Idealna propozycja na przykład na romantyczną kolacje 😉 

Sałatka z burakiem i nektarynką

Sałatka z burakiem i nektarynką

Składniki:

  • 2-3 średniej wielkości buraki
  • 1 nektarynka
  • 100 g sera sałatkowo-kanapkowego
  • 2 garści rukoli
  • sos lub krem balsamiczny
  • oliwa z oliwek
  • świeżo mielony pieprz

Na początku myjemy buraki i owijamy je w folię aluminiową. Pieczemy w 160°C (z termoobiegiem) i pieczemy około godzinę, aż będą miękkie. Najłatwiej jest to sprawdzić za pomocą patyczka do szaszłyków, jeśli patyczek wbija się łatwo w buraka to znaczy, że są gotowe. Upieczone rozwijamy z folii i pozostawiamy do wystudzenia. Zimne buraczki obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki. Najlepiej wykorzystać do tego tarkę/mandolinę taką jak do krojenia ogórków na mizerię.

Później nektarynkę dzielimy na pół i wyciągamy pestkę. Następnie kroimy ją w cienkie półplasterki. Ser kroimy w kostkę, a rukolę dokładnie myjemy i osuszamy.

Sałatka najładniej prezentuje się na płaskim naczyniu. Więc na dużym talerzu układamy rukolę i skrapiamy oliwą z oliwek. Na niej układamy buraki. Następnie dodajemy nektarynkę i ser. Na koniec polewamy wszystko sosem/kremem balsamicznym i posypujemy świeżo mielonym pieprzem.

Smacznego 😉

Sałatka z burakiem i nektarynką

Dodaj komentarz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.