Lato to najlepszy czas na warzywa. Są one wtedy najsmaczniejsze i najtańsze. Sałatka z duszonych warzyw to smaczna propozycja do każdego obiadu. Świetnie komponuje się zarówno z mięsem, jak i z jajkiem sadzonym. Czas ich duszenia można zmodyfikować w zależności od gustu, ja lubię warzywa pośrednie, nie zbyt twarde, ale i nie całkiem miękkie 😉
Sałatka z duszonych warzyw
Składniki:
- 2 papryki czerwone
- 2 kolby kukurydzy
- 1 średnia cukinia
- 3 łyżki masła
- kilka lisków świeżych ziół (u mnie oregano, tymianek i majeranek)
- świeżo mielony pieprz
- sól
Z kukurydzy usuwamy liście. Kolby grillujemy z każdej strony (jeśli nie macie patelni grillowej użyjcie po prostu zwykłej). Kukurydza powinna miejscami lekko zbrązowieć.
Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paski. Cukinię kroimy w plasterki (jeśli jest gruba to w półplasterki). Zgrillowane kolby kukurydzy stawiamy pionowo i ścinamy z nich ziarenka.
Rozgrzewamy patelnię. Wrzucamy na nią paprykę, dodajemy masło i przykrywamy. Dusimy na średnim ogniu 10 minut. Po tym czasie dorzucamy ziarenka kukurydzy i cukinię, doprawiamy solą, drobno posiekanymi ziołami, przykrywamy i dusimy kolejne 10 minut.
Gotowe warzywa posypujemy świeżo mielonym pieprzem.
Smacznego 😉
Musiała być pyszna. Dziękuję za dodanie do akcji.