Sałatka z duszonych warzyw

Lato to najlepszy czas na warzywa. Są one wtedy najsmaczniejsze i najtańsze. Sałatka z duszonych warzyw to smaczna propozycja do każdego obiadu. Świetnie komponuje się zarówno z mięsem, jak i z jajkiem sadzonym. Czas ich duszenia można zmodyfikować w zależności od gustu, ja lubię warzywa pośrednie, nie zbyt twarde, ale i nie całkiem miękkie 😉

Sałatka z duszonych warzyw

Sałatka z duszonych warzyw

Składniki:

  • 2 papryki czerwone
  • 2 kolby kukurydzy
  • 1 średnia cukinia
  • 3 łyżki masła
  • kilka lisków świeżych ziół (u mnie oregano, tymianek i majeranek)
  • świeżo mielony pieprz
  • sól

Z kukurydzy usuwamy liście. Kolby grillujemy z każdej strony (jeśli nie macie patelni grillowej użyjcie po prostu zwykłej). Kukurydza powinna miejscami lekko zbrązowieć. 

Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paski. Cukinię kroimy w plasterki (jeśli jest gruba to w półplasterki). Zgrillowane kolby kukurydzy stawiamy pionowo i ścinamy z nich ziarenka.

Rozgrzewamy patelnię. Wrzucamy na nią paprykę, dodajemy masło i przykrywamy. Dusimy na średnim ogniu 10 minut. Po tym czasie dorzucamy ziarenka kukurydzy i cukinię, doprawiamy solą, drobno posiekanymi ziołami, przykrywamy i dusimy kolejne 10 minut.

Gotowe warzywa posypujemy świeżo mielonym pieprzem.

Smacznego 😉

Sałatka z duszonych warzyw

Sałatka z duszonych warzyw


Warzywa psiankowate 2018

Jeden komentarz

Dodaj komentarz