W sklepach ostatnio zaczynają pojawiać się świeże figi. Już od jakiegoś czasu miałam ochotę, żeby wykorzystać je do sałatki. Figi są nie tylko bardzo smaczne, ale i zdrowe. Zawierają wiele wyjątkowych wartości odżywczych, witamin i minerałów, w tym wapń, żelazo, magnez, potas, czy cynk. Świeże figi mają być miękkie i delikatne w dotyku. Wystarczy je umyć i można je jeść wraz ze skórką.
Dzisiejsza sałatka to lekka i kolorowa propozycja. Idealna jako dodatek do grilla, kolacji, czy obiadu. U mnie na sto procent pojawi się jeszcze nie raz ;D
Sałatka z figą na roszponce z szynką dojrzewającą, mozzarellą i pomidorkami
Składniki:
- 4 figi
- 2 garści roszponki (około 100 g)
- 12 pomidorków koktajlowych
- 150 g mozzarelli
- 3 plasterki szynki dojrzewającej (u mnie serrano)
- kilka listków bazylii
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sok z połowy cytryny
- pieprz
- sól
Roszponkę, pomidorki i figi dokładnie myjemy. Osuszoną roszponkę układamy na półmisku. Mozzarellę odsączamy i kroimy najpierw na plasterki a później jeszcze na pół. Ser układamy na roszponce. Szynkę kroimy w plasterki lub po prostu rwiemy na mniejsze kawałki i układamy na półmisku. Następnie pomidorki koktajlowe kroimy na połówki, a figi dzielimy na osiem części. Układamy ja na sałatce. Wszystko posypujemy kilkoma listkami świeżej bazylii.
Bezpośrednio przed podaniem, sałatkę polewamy oliwą z oliwek, skrapiamy sokiem z cytryny i doprawiamy solą i pieprzem.
Smacznego 😉