Sałatka z gruszką i serem pleśniowym z sosem balsamicznym

Idealne połączenie: słodka gruszka, delikatny kremowy ser i słona szynka. Wszystko to podane na roszponce i polane sosem z octu balsamicznego. Do tego można dorzucić podprażone na suchej patelce orzechy włoskie, ja niestety jestem na nie uczulona, wiec u mnie wersja bez orzechów 😉

Sałatka będzie idealnym dodatkiem do grilla.

Sałatka z gruszką i serem pleśniowym z sosem balsamicznym

Składniki:

  • opakowanie roszponki
  • ser camembert
  • 5 plasterków szynki dojrzewającej
  • 2 gruszki
  • sok z połowy cytryny
  • odrobina miodu

Sos balsamiczny:

  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 2,5 łyżeczki octu balsamicznego
  • 2 łyżeczki miodu
  • łyżeczka musztardy
  • łyżeczka oregano
  • pieprz
  • sól

Roszponkę dokładnie myjemy i osuszamy. Ser kroimy na plasterki, a szynkę dzielimy na mniejsze kawałki. Gruszkę obieramy, kroimy na plasterki, skrapiamy sokiem z cytryny, polewamy miodem i dokładnie mieszamy. Do miski wrzucamy kolejno roszponkę, szynkę, gruszkę i ser.

Wszystkie składniki do sosu umieszczamy w słoiku, zakręcamy i wstrząsamy kilka razy do połączenia składników.

Sałatkę polewamy sosem dopiero w momencie podania.

Smacznego 😉


Grillowanie w duecie z zieleniną

Dodaj komentarz