Sałatka z kapusty pekińskiej

Sałatka z kapusty pekińskiej przez wiele osób nazywana jest sałatką „śmieciową” 😀 Coś w tym w sumie jest, bo dzięki niej można wysprzątać lodówkę z warzyw 🙂 Głównym składnikiem wokół którego kręci się cała sałatka jest kapusta pekińska. Generalnie chyba nie ma warzywa, które by nie pasowało do tej sałatki. Mówię tutaj zarówno o tych świeżych, jak i marynowanych bo te także świetnie spełniają swoją rolę. Można zrobić ją z samych warzyw lub dodać do niej element mięsny, np. wędlinę, czy pieczonego kurczaka z obiadu. Kolejnym atutem jest to, że sprawdzi się idealnie zarówno jako dodatek do obiadu, jak i dodatek do kolacji. Możliwości są nieograniczone!

Sałatka z kapusty pekińskiej

Składniki:

  • kapusta pekińska
  • duża marchewka
  • papryka czerwona
  • ogórek zielony
  • duży pomidor
  • puszka kukurydzy
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • pieprz
  • sól

Kapustę pekińską drobno poszatkować. Warzywa myjemy. Marchewkę obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i dorzucamy do kapusty. Z pomidora i papryki usuwamy nasiona i kroimy w kostkę.  Ogórka kroimy w półksiężyce. Kukurydzę odcedzamy z zalewy i dodajemy do warzyw. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy majonez i śmietanę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę do lodówki.

Smacznego 😉


Dania z resztek

Share on FacebookPrint this pagePin on Pinterest

2 komentarzy

Dodaj komentarz