Sałatka z kurczakiem i pomarańczami

Niedawno w jednej z sieciówek udało mi się „dopaść” czerwone pomarańcze. Nie było to wcale łatwe, ponieważ musiałam odwiedzić trzy sklepy, żeby je w końcu znaleźć XD Część z nich ususzyłam, z części zrobiłam sok (był przepyszny i dużo słodszy od soku ze zwykłych pomarańczy), a resztę wykorzystałam do sałatki. Ich niepowtarzalna barwa sprawiła, że talerz prezentował się naprawdę wytwornie. Czerwone pomarańcze można zastąpić zwykłymi, kilkoma mandarynkami lub mniejszym grejpfrutem. Generalnie każdy cytrus się sprawdzi.

Sałatkę podałam na Sylwestra i muszę Wam przyznać, że prezentowała się cudownie na stole. Ta propozycja będzie idealne dla osób, które lubią łączyć ze sobą mięso i owoce. Najlepiej przygotować ją chwilę przed podaniem. Taka sałatka urozmaici każde przyjęcie 😉

Sałatka z kurczakiem i pomarańczami

Składniki:

  • podwójna pierś z kurczaka
  • 1 średnia pomarańcza
  • 2-3 czerwone pomarańcze (można je zastąpić zwykłymi pomarańczami, mandarynkami lub grejpfrutem)
  • dwie duże garści świeżego szpinaku
  • 1 granat

Przyprawy do kurczaka:

  • pół łyżeczki czosnku granulowanego
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • pół łyżeczki curry
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • pieprz
  • sól

Sos:

  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • pieprz
  • sól

Kurczaka nacieramy przyprawami i oliwą z oliwek. Wkładamy go do rękawa do pieczenia, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i pieczemy w 180°C przez około godzinę. Upieczone mięso wyciągamy z rękawa, wyrzucamy ziele angielskie, liście laurowe i pozostawiamy do wystudzenia.

Szpinak dokładnie myjemy i osuszamy. Pomarańcze obieramy i kroimy w poprzek na plasterki grubości około pół centymetra. Z granatu wyciągamy pestki. Wszystkie składniki sosu mieszamy, najlepiej w zakręconym słoiczku.

Na płaskim i dużym talerzu układamy liście szpinaku, na nich plasterki pomarańczy, polewamy je sosem, na środku kładziemy pokrojonego w plasterki kurczaka, a całość posypujemy pestkami granatu.

Smacznego 😉

Dodaj komentarz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.