Dziś mam dla Was prosty, ale zarazem bardzo efektowny przepis 😉 Sałatka z kurczakiem i sosem tzatziki to sałatka warstwowa, której cały sekret kryje się w sosie tzatziki i dobrze doprawionym mięsie. Całość dopełniają pyszne chlebki pita i warzywa.
Do przygotowania tego przepisu użyłam tzatzików po polsku, jednak jeśli wolicie klasykę skorzystajcie z przepisu na klasyczne tzatziki 😉
Sałatka z kurczakiem i sosem tzatziki
Składniki:
- 3 pojedyncze piersi z kurczaka
- 2 łyżki przyprawy gyros
- 1 łyżka przyprawy harrisa (nie pasty)
- 1 łyżka oleju
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1/2 sałaty lodowej
- 4-5 chlebków pita (najlepiej takich domowych)
- 1 ogórek szklarniowy (3 gruntowe)
- 2 ogórki kiszone (można zastąpić zwykłym ogórkiem)
- 1 jogurt grecki lub bałkański (400 g)
- garść drobno posiekanego koperku
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- świeżo mielony pieprz
- sól
Kurczaka oczyszczamy z błon i kroimy w cienkci i małe plasterki. Doprawiamy przeprawami i olejem, dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na około 2 godziny. Po tym czasie kurczaka smażymy na gorącej patelni na złoty kolor. Gotowy zostawiamy do wystudzenia.
Ogórki obieramy. Ścieramy je, razem z kiszonymi ogórkami na tarce o grubych oczkach. Odrobinę solimy i odstawiamy na 5 minut, aby puściły soki. Ogórki dobrze odciskamy i wylewamy powstały sok. Dodajemy jogurt, posiekany koperek, przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę świeżo mielonego pieprzu i oliwę z oliwek. Wszystko dokładnie mieszamy, a w razie potrzeby doprawiamy jeszcze odrobiną soli.
W wysokiej misce układamy na dnie kurczaka, następnie połowę sosu tzatziki, odsączoną kukurydzę, resztę sosu tzatziki i pokrojoną sałatę lodową.
Sałatkę tuż przed podaniem przykrywamy pociętymi w paski chlebkami pita.
Smacznego 😉