Ostatnio zdecydowanie mam fioła na punkcie sałatek 😉 W sumie są mega zdrowe, szybkie w wykonaniu i wyglądają obłędnie. Sałatka z łososiem i szpinakiem to według mnie połączenie idealne. Wszystkie składniki świetnie się komponują. Nielubiący szpinaku mogą zastąpić go każdą inną sałatą np. rzymską, bo będzie równie pyszna. Ta sałatka to świetna propozycja na śniadanie, kolację, a nawet lunchbox do pracy 🙂
Sałatka z łososiem i szpinakiem
Składniki:
- 100 g świeżego szpinaku baby
- 100 g wędzonego na zimno łososia
- 200 g serka wiejskiego
- pół ogórka szklarniowego
- 2 łyżki czarnego sezamu (u mnie Helio)
Dressing:
- 5 łyżek oleju
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 kopiata łyżeczka miodu
- 1 kopiata łyżeczka musztardy Dijon lub innej ostrej
- świeżo mielony pieprz
- sól
Szpinak i ogórka dokładnie myjemy i osuszamy. Szpinak wrzucamy do miski. Ogórka kroimy w półplasterki i układamy na szpinaku. Z serka wiejskiego pozbywamy się nadmiaru płynu i wykładamy go łyżeczką w kilku miejscach na sałatce. Łososia rwiemy na mniejsze kawałki i układamy podobnie jak serek.
W miseczce łączymy składniki dressingu, aż powstanie gładki sos.
Sałatkę tuż przed podaniem polewamy dressingiem i posypujemy sezamem.
Smacznego 😉