Sałatka z polędwicą w pieprzu i popcornem

Dzisiaj będzie pikantnie 😉 Sałatka z polędwicą w pieprzu i popcornem to fantastyczna i pikantna propozycja na przykład na romantyczną kolację. Ponoć pikantne potrawy to afrodyzjaki 😀 Zatem sprawdzi się świetnie na zbliżające się Walentynki. Oprócz polędwicy w pieprzu drugim pikantnym akcentem jest popcorn (koniecznie kupcie ten mocnooo pikantny, bo sprawdza się genialnie).

Sałatka z polędwicą w pieprzu i popcornem

Sałatka z polędwicą w pieprzu i popcornem

Składniki:

  • około 100 g mixu sałat (u mnie szpinak, rukola, dwa kolory botwinki, roszponka)
  • około 250 g polędwicy wieprzowej
  • 15 g pieprzu kolorowego
  • garść pomidorków koktajlowych
  • 100 g sera cheddar
  • duża garść popcornu pikantnego Helio
  • łyżka masła klarowanego/oleju
  • sól

Dressing:

  • 5 łyżek oliwy oleju
  • łyżeczki musztardy dijon
  • łyżeczka miodu
  • łyżka soku z cytryny
  • sól

Na początku rozpoczynamy od polędwiczki. Pieprz rozgniatamy w moździerzu lub grubo mielimy w młynku. Następnie mięso obieramy z błon, doprawiamy solą i dokładnie obsypujemy pieprzem. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane/olej. Wrzucamy mięso i smażymy je na złoty kolor z każdej strony. Po tym czasie mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy tłuszczem ze smażenia, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 30-35 minut. Później upieczoną polędwiczkę wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do ostudzenia. Zimną kroimy na cienkie plasterki.

Pomidorki kroimy na połówki lub w ćwiartki, natomiast ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Składniki na dressing dokładnie mieszamy.

Do miski wrzucamy umyte i osuszone sałaty. Posypujemy startym serem, układamy mięso i pomidorki. 

Na koniec przed podaniem polewamy dressingiem i posypujemy popcornem.

Smacznego 😉

Sałatka z polędwicą w pieprzu i popcornem

Sałatka z polędwicą w pieprzu i popcornem

Dodaj komentarz