Uwielbiam sery! Zwłaszcza kiedy w jednym daniu mamy ich kilka rodzajów. Sałatka z trzema serami to kompozycja pysznych serów i świeżych warzyw. Dopełnia ją cudowny dressing na bazie winegretu z dodatkiem bazylii i pestek słonecznika. Sałatka jest idealna zarówno na kolację, grilla jak i na spotkanie z przyjaciółmi.
Sałatka z trzema serami
Składniki:
- opakowanie mixu sałatka (u mnie rukola z botwinką)
- 1/2 puszki kukurydzy
- pół ogórka szklarniowego
- 1 kulka mozzarelli
- około 170 g sera favity
- około 100 g sera żółtego
Dressing:
- 5-6 łyżek oleju
- 2 łyżki wody
- łyżka miodu
- 2 łyżeczki musztardy
- łyżeczka soku z cytryny
- łyżka pestek słonecznika
- 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
- ząbek czosnku
- pieprz
- sól
Dodatkowo:
- grzanki do posypania
Sałaty myjemy, osuszamy i wrzucamy do miski. Dodajemy odsączoną kukurydzę i pokrojonego w półplasterki ogórka zielonego. Następnie posypujemy pokrojoną w małą kostkę mozzarelle, starty na dużych oczkach żółty ser i pokrojoną w kostkę favitę.
Na suchej patelni podprażamy pestki słonecznika. W miseczce łączymy olej, wodę, miód, musztardę i sok z cytryny. Doprawiamy drobno posiekanym czosnkiem, solą i pieprzem. Na końcu dodajemy posiekaną bazylię i podprażone pestki słonecznika. Dokładnie mieszamy.
Tuż przed podaniem polewamy sałatkę sosem i posypujemy grzankami.
Smacznego 😉