Wiem, że wiele osób nie przepada za wątróbką, ale ja osobiście ją uwielbiam. Jest to bardzo wdzięczny produkt, który można wykorzystać na wiele różnych sposobów. U mnie dzisiaj jako główny składnik sałatki. Sałatka z wątróbką i figą jest idealnym daniem w jesienne dni, ponieważ właśnie teraz w sklepach możemy znaleźć świeże figi 😉
Sałatka z wątróbką i figą
Składniki:
- 400 g wątróbki drobiowej
- 1 łyżka oleju
- 1 duża sałata rzymska
- garść pomidorków koktajlowych
- 3 świeże figi
- świeżo mielony pieprz
- sól
Dressing:
- 3 łyżki konfitury z żurawiny
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy/oleju
- 1 łyżka octu z czerwonego wina
- 1 łyżeczka miodu
Zaczynamy od oczyszczenia wątróbki. Następnie smażymy ją na łyżce oleju, pod koniec solimy. Gotową odstawiamy do przestudzenia.
Warzywa myjemy. Następnie kroimy sałatę i wrzucamy ją do miski. Dodajemy przecięte na pół pomidorki koktajlowe i wystudzoną wątróbkę. Na końcu układamy pokrojone figi.
Wszystkie składniki na dressing łączymy ze sobą w misce. Polewamy nim sałatkę tuż przed podaniem.
Idealnym dodatkiem będą chrupiące grzanki.
Smacznego 😉