Sałatka z wątróbką i figą

Wiem, że wiele osób nie przepada za wątróbką, ale ja osobiście ją uwielbiam. Jest to bardzo wdzięczny produkt, który można wykorzystać na wiele różnych sposobów. U mnie dzisiaj jako główny składnik sałatki. Sałatka z wątróbką i figą jest idealnym daniem w jesienne dni, ponieważ właśnie teraz w sklepach możemy znaleźć świeże figi  😉

Sałatka z wątróbką i figą

Sałatka z wątróbką i figą

Składniki:

  • 400 g wątróbki drobiowej
  • 1 łyżka oleju
  • 1 duża sałata rzymska
  • garść pomidorków koktajlowych
  • 3 świeże figi
  • świeżo mielony pieprz
  • sól

Dressing:

  • 3 łyżki konfitury z żurawiny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy/oleju
  • 1 łyżka octu z czerwonego wina
  • 1 łyżeczka miodu

Zaczynamy od oczyszczenia wątróbki. Następnie smażymy ją na łyżce oleju, pod koniec solimy. Gotową odstawiamy do przestudzenia. 

Warzywa myjemy. Następnie kroimy sałatę i wrzucamy ją do miski. Dodajemy przecięte na pół pomidorki koktajlowe i wystudzoną wątróbkę. Na końcu układamy pokrojone figi.

Wszystkie składniki na dressing łączymy ze sobą w misce. Polewamy nim sałatkę tuż przed podaniem.

Idealnym dodatkiem będą chrupiące grzanki.

Smacznego 😉

Sałatka z wątróbką i figą

Sałatka z wątróbką i figą

Dodaj komentarz