Uwielbiam sałatki, które mają niewiele składników. Są one szybkie i zazwyczaj tanie w wykonaniu. Sałatka z winogronami i rukolą to właśnie jedna z takich sałatek. Królują w niej 3 główne składniki, dzięki czemu nie jest przekombinowana, a smaki idealnie się łączą. Dzięki tej prostocie nadaje się idealnie zarówno jako sałatka, ale i jako surówka do obiadu 😉
Sałatka z winogronami i rukolą
Składniki:
- opakowanie rukoli
- kiść winogron ciemnych
- kulka mozzarelli
- garść pestek słonecznika
- sos (krem) balsamiczny
Rukolę myjemy, osuszamy i wrzucamy do miski. Winogrona kroimy na połówki, jeśli mają pestki to je usuwamy i dorzucamy do rukoli. Mozzarellę kroimy w kostkę i dodajemy do miski.
Pestki słonecznika podprażamy na suchej patelni i jak ostygną dodajemy do sałatki.
Tuż przed podaniem sałatkę polewamy sosem (kremem) balsamicznym.
Smacznego 😉
Bardzo ciekawe połączenie smaków. Na początku myślałam, że ta mozzarella w miseczce to świeży kokos:)
Faktycznie XD Mozzarella była wyjątkowo miękka może dlatego 😀