Przepisów na sałatkę z zupek chińskich jest naprawdę dużo! Jednak ten jest wyjątkowy, ponieważ do sałatki dodajemy SUROWY makaron, który pod wpływem czasu napęcznieje od „mokrych” składników. Dodatkowo jest bardzo szybka w przygotowaniu i potrzebuje dosłownie kilku składników. Jedyne na co musicie zwrócić uwagę to to, że najlepiej przygotować ją dzień wcześniej, żeby makaron przyjął smak innych składników.
Ta sałatka to kolejny punkt obowiązkowy każdego rodzinnego przyjęcia w moim domu. Uwielbiają ją wszyscy i znika w błyskawicznym tempie 😉
Sałatka z zupek chińskich
Składniki:
- 4 zupki chińskie
- ogórek szklarniowy
- około 4-5 dużych sztuk ogórków kiszonych (jedno opakowanie)
- puszka kukurydzy
- łyżka oleju
- 5 łyżek majonezu
- 4 łyżki śmietany
- ulubione przyprawy (u mnie po łyżeczce czosnku granulowanego, papryki słodkiej, papryki ostrej i szczypta chilli)
- pieprz
- sól
Makaron z zupek chińskich łamiemy na bardzo małe kawałeczki i wrzucamy do miski. Dodajemy przyprawy (możecie wykorzystać przyprawy, które są dodawane do zupek, wtedy w sklepie wybierzcie 2 o ostrym i 2 o łagodnym smaku lub tak jak ja doprawić je swoimi ulubionymi przyprawami). Ogórka szklarniowego i ogórki kiszone kroimy w drobną kostkę i dodajemy do makarony. Kukurydzę odsączamy i wrzucamy do miski. Dodajemy olej, majonez i śmietanę, aby wzbogacić smak możecie dodać jeszcze łyżkę wody z ogórków kiszonych. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie wszystko mieszamy, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na całą noc do lodówki. Przed podaniem jeszcze raz mieszamy.
Smacznego 😉
fajna sałatka:)
Dziękuję 😉
Chciałam dopytać czy makaron ma być ugotowany czy surowy?
Surowy 🙂 Właśnie o to chodzi, żeby on przeszedł aromatem i smakiem reszty składników 😉