W zeszłym roku podzieliłam się z Wami przepisem na sałatkę z zupek chińskich. Zawiera ona niewiele składników, ale jest naprawdę przepyszna! Dzisiejsza wersja jest wzbogacona o kilka składników. Przede wszystkim o kurczaka, który dzięki kostce rosołowej i pieczeniu w rękawie jest wyjątkowy soczysty i smaczny. Sposób przygotowania sałatki pozostaje jednak taki sam. Mianowicie dodajemy do niej SUROWY makaron, który dzięki „mokrym” składnikom mięknie i nabiera niepowtarzalnego smaku.
Sałatka z zupek chińskich z kurczakiem
Składniki:
- podwójna pierś z kurczaka
- kostka rosołowa (u mnie z liściem laurowym i zielem angielskim)
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- 3 opakowania zupek chińskich
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka fasoli czerwonej
- 4-5 ogórków kiszonych
- ogórek szklarniowy
- 3 łyżki śmietany 18%
- 4-5 łyżek majonezu
- ulubione przyprawy (u mnie po łyżeczce czosnku granulowanego, papryki słodkiej, papryki ostrej, curry i szczypta chili)
- pieprz
- sól
Kurczaka oczyszczamy z błonek. W miseczce łączymy (rozgniatamy) kostkę rosołową z oliwą z oliwek. Smarujemy nią dokładnie kurczaka, wkładamy do rękawa do pieczenia i pieczemy w 180°C przez około godzinę. Gotowego kurczaka odkładamy do wystudzenia i kroimy w drobną kostkę.
Makaron z zupek chińskich łamiemy na bardzo małe kawałeczki i wrzucamy do miski. Dodajemy przyprawy (możecie wykorzystać przyprawy, które są dodawane do zupek lub tak jak ja doprawić je swoimi ulubionymi przyprawami). Ogórka szklarniowego obieramy i razem z ogórkami kiszonymi kroimy w drobną kostkę. Dodajemy je do makaronu. Kukurydzę i fasolę odsączamy i wrzucamy do miski razem z pokrojonym kurczakiem. Dodajemy majonez i śmietanę. Aby wzbogacić smak możecie dodać jeszcze 1-2 łyżki wody z ogórków kiszonych. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie wszystko mieszamy, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na kilka godzin (lub całą noc) do lodówki. Przed podaniem jeszcze raz mieszamy.
Smacznego 😉
Bardzo lubię takie szybkie sałatki, bo nigdy nie mam czasu na gotowanie. Dziś robię tę sałatkę na obiad 🙂