Dzisiaj mam dla Was przepis na szybką surówkę na bazie kapusty pekińskiej. Takie surówki mają to do siebie, że można je zrobić praktycznie ze wszystkiego 😉 Stanowi idealny dodatek do jesiennych i zimowych obiadów.
Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki
Składniki:
- połowa kapusty pekińskiej
- 2 marchewki
- ogórek zielony
- 5-6 rzodkiewek
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki śmietany 18%
- pieprz
- sól
Kapustę pekińską drobno poszatkować. Warzywa myjemy. Marchewkę obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i dorzucamy do kapusty. Ogórka kroimy w półksiężyce, a rzodkiewkę w plasterki. Warzywa doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy majonez i śmietanę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę do lodówki.
Smacznego 😉