Co tu dużo pisać, nadaje się idealnie zarówno do schabowego, jak i kurczaka. U mnie często gości na rodzinnym stole, ponieważ jest to, poza mizerią, ulubiona surówka mojego taty. Jest prosta i szybka w wykonaniu. Najlepiej smakuje przygotowana z młodej kapusty.
Surówka z białej kapusty i marchewki
Składniki:
- pół główki średniej kapusty białej lub włoskiej
- dwie marchewki
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka octu
- sól
- pieprz
Kapustę szatkujemy nożem lub na mandolinie. Jeśli nie używamy młodej kapusty najlepiej będzie jeśli ją sparzymy, czyli umieszczamy poszatkowaną kapustę na durszlaku i przelewamy dokładnie wrzątkiem. Przekładamy ją do miski. Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy je do kapusty. Całość doprawiamy olejem, octem, solą i pieprzem. Dobrze mieszamy i voila surówka gotowa.
Smacznego:)