Surówka z białej kapusty i marchewki

Co tu dużo pisać, nadaje się idealnie zarówno do schabowego, jak i kurczaka. U mnie często gości na rodzinnym stole, ponieważ jest to, poza mizerią, ulubiona surówka mojego taty. Jest prosta i szybka w wykonaniu. Najlepiej smakuje przygotowana z młodej kapusty.

IMG_20150923_164437

Surówka z białej kapusty i marchewki

Składniki:

  • pół główki średniej kapusty białej lub włoskiej
  • dwie marchewki
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka octu
  • sól
  • pieprz

Kapustę szatkujemy nożem lub na mandolinie. Jeśli nie używamy młodej kapusty najlepiej będzie jeśli ją sparzymy, czyli umieszczamy poszatkowaną kapustę na durszlaku i przelewamy dokładnie wrzątkiem. Przekładamy ją do miski. Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy je do kapusty. Całość doprawiamy olejem, octem, solą i pieprzem. Dobrze mieszamy i voila surówka gotowa.

Smacznego:)

Dodaj komentarz