Surówka z kapusty czerwonej, marchewki i jabłka

Surówka to podstawa każdego mojego obiadu 😉 Nie wyobrażam go sobie bez co najmniej jednej. Bardzo często do surówek wykorzystuję kapusty. Są niedrogie, smaczne zarówno na ciepło, zimno, jak również surowe lub gotowane. W dodatku pasuje do nich prawie wszytko. Dziś surówka z kapusty czerwonej, marchewki i jabłka doprawiona jogurtem. Bardzo szybka w przygotowaniu, wystarczy wszystko zetrzeć na tarce 😉

Surówka z kapusty czerwonej, marchewki i jabłka

Surówka z kapusty czerwonej, marchewki i jabłka

Składniki:

  • 1/4 kapusty czerwonej
  • 2 marchewki
  • 2 jabłka
  • około 200 g jogurtu naturalnego (1/2 dużego kubeczka)
  • pieprz
  • sól

Kapustę czerwoną drobno szatkujemy. Możemy ją sparzyć, ale nie jest to konieczne. Żeby sparzyć kapustę przekładamy ją na sitko i przelewamy gorącą wodą, następnie pozostawiamy ją do odcieknięcia.

Marchewki i jabłka obieramy, z jabłek dodatkowo wycinamy gniazda nasienne. Ścieramy je razem z marchewką na tarce (u mnie na średnich oczkach).

Wszystko wrzucamy do miski, dodajemy jogurt i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Smacznego 😉

Surówka z kapusty czerwonej, marchewki i jabłka

Surówka z kapusty czerwonej, marchewki i jabłka

4 komentarzy

  1. Prosta a zdrowa 🙂 Kapustę czerwoną uwielbiam i jako źródło błonnika, witaminy C oraz antyoksydantów chętnie polecam moim pacjentom 🙂 Fajny przepis, bo prosty – takie lubię dawać w jadłospisach dla pacjentów i sama chętnie je wykorzystuję 🙂

Dodaj komentarz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.