Surówka to podstawa każdego mojego obiadu 😉 Nie wyobrażam go sobie bez co najmniej jednej. Bardzo często do surówek wykorzystuję kapusty. Są niedrogie, smaczne zarówno na ciepło, zimno, jak również surowe lub gotowane. W dodatku pasuje do nich prawie wszytko. Dziś surówka z kapusty czerwonej, marchewki i jabłka doprawiona jogurtem. Bardzo szybka w przygotowaniu, wystarczy wszystko zetrzeć na tarce 😉
Surówka z kapusty czerwonej, marchewki i jabłka
Składniki:
- 1/4 kapusty czerwonej
- 2 marchewki
- 2 jabłka
- około 200 g jogurtu naturalnego (1/2 dużego kubeczka)
- pieprz
- sól
Kapustę czerwoną drobno szatkujemy. Możemy ją sparzyć, ale nie jest to konieczne. Żeby sparzyć kapustę przekładamy ją na sitko i przelewamy gorącą wodą, następnie pozostawiamy ją do odcieknięcia.
Marchewki i jabłka obieramy, z jabłek dodatkowo wycinamy gniazda nasienne. Ścieramy je razem z marchewką na tarce (u mnie na średnich oczkach).
Wszystko wrzucamy do miski, dodajemy jogurt i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Smacznego 😉
Nie pamiętam kiedy jadłem surówkę z czerwonej kapusty. Koniecznie muszę zrobić 😉
Nie pamiętam kiedy jadłem surówkę z czerwonej kapusty. Koniecznie muszę zrobić!
Prosta a zdrowa 🙂 Kapustę czerwoną uwielbiam i jako źródło błonnika, witaminy C oraz antyoksydantów chętnie polecam moim pacjentom 🙂 Fajny przepis, bo prosty – takie lubię dawać w jadłospisach dla pacjentów i sama chętnie je wykorzystuję 🙂
Dokładnie, a w dodatku jest łatwo dostępna i niedroga 😉