Nowy Rok rozpoczynamy przepisem na surówkę. Surówka z kapusty pekińskiej, kukurydzy i ogórków kiszonych to przepis łatwy, szybki i bardzo smaczny. Idealny dodatek praktycznie do wszystkich mięs, czy ryb. Kapusta pekińska to bardzo wdzięczny produkt do stworzenia surówek. Świetnie łączy się praktycznie ze wszystkimi warzywami i to zarówno tymi świeżymi, jak i przetworzonymi. Z drugiej połowy kapusty możecie przygotować TĘ SURÓWKĘ następnego dnia.
Surówka z kapusty pekińskiej, kukurydzy i ogórków kiszonych
Składniki:
- 1/2 dużej kapusty pekińskiej
- 1/2 puszki kukurydzy
- 2-3 ogórki kiszone
- 1/2 pęczku koperku
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- pieprz
- sól
Najpierw drobno szatkujemy kapustę i wrzucamy do miski. Następnie odsączamy kukurydzę i dorzucamy do kapusty. Później kroimy ogórki kiszone w kostkę i dodajemy do warzyw.
Surówkę doprawiamy do smaku pieprzem i solą, a następnie dodajemy majonez i jogurt. Na koniec dorzucamy drobno posiekany koperek i wszystko dokładnie mieszamy.
Smacznego 😉