Najprostsze rozwiązania są najlepsze! Uwielbiam surówki oparte na jednym, maksymalnie dwóch składnikach. Kocham mizerię, surówkę z kapusty i marchewki, czy klasyczne gotowane buraczki. <3 Surówka z kapusty pekińskiej z sosem francuskim to jedno z takich pysznych i banalnych dodatków. Oczywiście można ją urozmaicić innymi warzywami, ale czy warto poprawiać coś co już samo w sobie jest pyszne? 😀
Surówka z kapusty pekińskiej z sosem francuskim
Składniki:
- 1/2 średniej kapusty pekińskiej
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki ziarnistej musztardy francuskiej
- 1 łyżka miodu
- pieprz
- sól
Rozpoczynamy od poszatkowania drobno kapusty pekińskiej. Wrzucamy ją do miski, a następnie doprawiamy ją solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy.
Później w drugiej miseczce przygotowujemy sos. Łączymy ze sobą jogurt, majonez, sok z cytryny, musztardę i miód. Następnie sos dodajemy do kapusty i dokładnie mieszamy.
Idealny dodatek zarówno do mięsnych sosów, smażonych mięs, czy ryb.
Smacznego 😉
Wygląda rewelacyjnie, muszę ją zrobić 🙂
Dziękuję 🙂