Dziś propozycja na dodatek do obiadu 😉 Korzystając z bogactwa i smaku świeżych warzyw w tym okresie przygotowałam surówkę. Surówka z kapusty w stylu indyjskim jest najsmaczniejsza właśnie w tym okresie, kiedy w sklepach pojawia się młoda kapusta, marchewka, świeże i soczyste pomidory. Całość dopełnia smak świeżej mięty, która jest jednym z najpopularniejszych ziół w kuchni hinduskiej.
Surówka z kapusty w stylu indyjskim
Składniki:
- połowa małej kapusty
- 1 duża marchewka
- 3-4 ogórki gruntowe
- 2 pomidory malinowe
- puszka białej fasoli (najlepiej małej)
Dressing:
- garść drobno posiekanej świeżej mięty
- kawałek imbiru (drobno posiekany lub starty, ale można go pominąć)
- 3-4 łyżki oliwy
- łyżka octu winnego
- łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru lub miodu
- pieprz
- sól
Kapustę szatkujemy. Dodajemy do niej startą na dużych oczkach marchewkę, pokrojone w kostkę, pozbawione pestek pomidory i pokrojonego w plasterki ogórka. Fasolę odsączamy i dorzucamy do warzyw.
W miseczce łączymy wszystkie składniki na dressing. Polewamy nim surówkę i podajemy. U mnie pojawiła się w towarzystwie chlebków naan i kurczaka tandoori.
Smacznego 😉
Muszę spróbować, bo wygląda naprawdę pysznie, a to ciekawa alternatywa do obiadu.
Takiej odmiany jeszcze nie jadłam. Muszę spróbować, bo aż jestem ciekawa smaku.
Lubię nieco poeksperymentować w kuchni, więc chętnie spróbuję 😉
Pysznie wygląda ta sałatka. Lubię indyjskie smaki, więc spróbuję 😉