Surówka z kapusty w stylu indyjskim

Dziś propozycja na dodatek do obiadu 😉 Korzystając z bogactwa i smaku świeżych warzyw w tym okresie przygotowałam surówkę. Surówka z kapusty w stylu indyjskim jest najsmaczniejsza właśnie w tym okresie, kiedy w sklepach pojawia się młoda kapusta, marchewka, świeże i soczyste pomidory. Całość dopełnia smak świeżej mięty, która jest jednym z najpopularniejszych ziół w kuchni hinduskiej. 

Surówka z kapusty w stylu indyjskim

Surówka z kapusty w stylu indyjskim

Składniki:

  • połowa małej kapusty
  • 1 duża marchewka
  • 3-4 ogórki gruntowe
  • 2 pomidory malinowe
  • puszka białej fasoli (najlepiej małej)

Dressing:

  • garść drobno posiekanej świeżej mięty
  • kawałek imbiru (drobno posiekany lub starty, ale można go pominąć)
  • 3-4 łyżki oliwy
  • łyżka octy winnego
  • łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru lub miodu
  • pieprz
  • sól

Kapustę szatkujemy. Dodajemy do niej startą na dużych oczkach marchewkę, pokrojone w kostkę, pozbawione pestek pomidory i pokrojonego w plasterki ogórka. Fasolę odsączamy i dorzucamy do warzyw.

W miseczce łączymy wszystkie składniki na dressing. Polewamy nim surówkę i podajemy. U mnie pojawiła się w towarzystwie chlebków naan i kurczaka tandoori.

Smacznego 😉

Surówka z kapusty w stylu indyjskim

4 komentarzy

Dodaj komentarz