Surówka z kapusty włoskiej i czerwonej

Dzisiaj propozycja na kolorową sałatkę do obiadu. Kompozycja dwóch rodzajów kapust z dodatkiem pestek. Pysznie i zdrowo. Spróbujcie koniecznie.

Surówka z kapusty włoskiej i czerwonej

Składniki:

  • 1/4 główki kapusty włoskiej
  • około 1 szklanka posiekanej czerwonej kapusty
  • 1 marchewka
  • pół pęczku natki pietruszki
  • garść pistacji
  • garść pestek dyni
  • garść pestek słonecznika
  • 1 łyżka nasion sezamu

Sos:

  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki miodu
  • 3 łyżeczki soku z cytryny
  • pół łyżeczki musztardy Dijon
  • pół łyżeczki płatków chili
  • pieprz
  • sól

Wszystkie składniki sosu wlewamy do słoiczka, zakręcamy i potrząsamy kilka razy do momentu, aż wszystkie składniki się połączą.

Pestki dyni, słonecznika i sezam lekko podprażamy na suchej patelce (najlepiej zrobić to partiami każde pestki osobno, wtedy będziemy mieli pewność, że nic nam się nie spali). Odstawiamy do wystudzenia. Pistacje obieramy z łupinek.

Kapustę włoską i czerwoną siekamy w cienkie paseczki. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Natkę pietruszki siekamy, połowę dodajemy do warzyw, a drugą zostawiamy do dekoracji.

Warzywa mieszamy, dodajemy pestki, orzechy i polewamy wszystko sosem. Dokładnie mieszamy i posypujemy resztą natki pietruszki.

Smacznego 😉

Share on FacebookPrint this pagePin on Pinterest

Dodaj komentarz