Dzisiaj propozycja na kolorową sałatkę do obiadu. Kompozycja dwóch rodzajów kapust z dodatkiem pestek. Pysznie i zdrowo. Spróbujcie koniecznie.
Surówka z kapusty włoskiej i czerwonej
Składniki:
- 1/4 główki kapusty włoskiej
- około 1 szklanka posiekanej czerwonej kapusty
- 1 marchewka
- pół pęczku natki pietruszki
- garść pistacji
- garść pestek dyni
- garść pestek słonecznika
- 1 łyżka nasion sezamu
Sos:
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki miodu
- 3 łyżeczki soku z cytryny
- pół łyżeczki musztardy Dijon
- pół łyżeczki płatków chili
- pieprz
- sól
Wszystkie składniki sosu wlewamy do słoiczka, zakręcamy i potrząsamy kilka razy do momentu, aż wszystkie składniki się połączą.
Pestki dyni, słonecznika i sezam lekko podprażamy na suchej patelce (najlepiej zrobić to partiami każde pestki osobno, wtedy będziemy mieli pewność, że nic nam się nie spali). Odstawiamy do wystudzenia. Pistacje obieramy z łupinek.
Kapustę włoską i czerwoną siekamy w cienkie paseczki. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Natkę pietruszki siekamy, połowę dodajemy do warzyw, a drugą zostawiamy do dekoracji.
Warzywa mieszamy, dodajemy pestki, orzechy i polewamy wszystko sosem. Dokładnie mieszamy i posypujemy resztą natki pietruszki.
Smacznego 😉