Surówka z pomidorów i papryki

Pomidory niby są przez cały rok, ale zdecydowanie najsmaczniejsze są latem! Dlatego latem na moim stole królują one jako dodatki do dań. Każdy kształt i kolor ma inny smak, w związku z tym nie potrzebują one dużo dodatków. Surówka z pomidorów i papryki to połączenie dwóch kolorów: żółtego i czerwonego! Genialne dopełnienie letniego obiadu, czy grilla 😀 Przygotowanie zajmuje dosłownie 5 minut.

Jeśli uwielbiacie pomidory zapraszam na panzanellę – w niej również królują pomidory!

Surówka z pomidorów i papryki

Surówka z pomidorów i papryki

Składniki:

  • garść czerwonych pomidorków koktajlowych
  • garść żółtych pomidorków koktajlowych
  • połowa czerwonej papryki
  • połowa żółtej papryki
  • garść świeżej bazylii
  • oliwa z oliwek
  • świeżo mielony pieprz
  • sól

Na początku dokładnie myjemy pomidorki i papryki. Następnie kroimy je na połówki i wrzucamy do miski. Papryki kroimy w małą kostkę i dorzucamy do pomidorków. Bazylię drobno siekamy i posypujemy nią warzywa.

Na koniec całość skrapiamy oliwą z oliwek, pieprzymy i lekko solimy. Idealnie komponuje się z grillowanym mięsem, czy rybą.

Smacznego 😉

Surówka z pomidorów i papryki

Dodaj komentarz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.