Pomidory niby są przez cały rok, ale zdecydowanie najsmaczniejsze są latem! Dlatego latem na moim stole królują one jako dodatki do dań. Każdy kształt i kolor ma inny smak, w związku z tym nie potrzebują one dużo dodatków. Surówka z pomidorów i papryki to połączenie dwóch kolorów: żółtego i czerwonego! Genialne dopełnienie letniego obiadu, czy grilla 😀 Przygotowanie zajmuje dosłownie 5 minut.
Jeśli uwielbiacie pomidory zapraszam na panzanellę – w niej również królują pomidory!
Surówka z pomidorów i papryki
Składniki:
- garść czerwonych pomidorków koktajlowych
- garść żółtych pomidorków koktajlowych
- połowa czerwonej papryki
- połowa żółtej papryki
- garść świeżej bazylii
- oliwa z oliwek
- świeżo mielony pieprz
- sól
Na początku dokładnie myjemy pomidorki i papryki. Następnie kroimy je na połówki i wrzucamy do miski. Papryki kroimy w małą kostkę i dorzucamy do pomidorków. Bazylię drobno siekamy i posypujemy nią warzywa.
Na koniec całość skrapiamy oliwą z oliwek, pieprzymy i lekko solimy. Idealnie komponuje się z grillowanym mięsem, czy rybą.
Smacznego 😉