Warstwowe sałatki zawsze świetnie prezentują się na stole. Zwłaszcza jeśli jej warstwy mają intensywny kolor. Warstwowa sałatka z brokułem i szynką to przykład właśnie takiej pełnej kolorów potrawy. Składniki idealnie do siebie pasują zarówno pod względem smakowym, jaki i wizualnym 😉 Całość dopełnia sos czosnkowy, który wprost genialnie pasuje do warzyw.
Warstwowa sałatka z brokułem i szynką
Składniki:
- 2 małe sałaty rzymskie
- 1 średniej wielkości brokuł
- 150 g szynki drobiowej
- pęczek rzodkiewki
- puszka kukurydzy
- 2 jajka ugotowane na twardo
- garść pestek dyni
Sos czosnkowy:
- 2 łyżki majonezu
- 4 łyżki jogurtu greckiego lub naturalnego
- 1-2 ząbki czosnku (lub łyżeczka granulowanego)
- pieprz
- sól
Na początku dzielimy brokuł na średnie różyczki. Wrzucamy go do gotującej się, lekko posolonej wody i gotujemy al dente. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i pozostawiamy na chwilę w durszlaku do odcieknięcia.
Następnie w miseczce łączymy majonez, jogurt i posiekany czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy.
Umytą i osuszoną sałatę kroimy i układamy na dnie miski. Następnie wykładamy warstwę brokuła i polewamy połową sosu. Kolejną warstwą jest pokrojona w kostkę szynka. Następnie układamy pokrojoną rzodkiewkę (u mnie w półplasterki). Polewamy ją resztą sosu. Później warstwa odsączonej kukurydzy. Na końcu układamy pokrojone w ćwiartki jajka, a całość posypujemy uprażonymi na suchej patelni pestkami.
Smacznego 😉